Social Icons

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Το πολύ γάλα παχαίνει και φέρνει λήθαργο

Το γάλα μπορεί να είναι καλό, αλλά χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του. Σύμφωνα με τον Hans Martin Helmut, διατροφολόγος που εργάζεται στο Independent Health Consulting στη Γερμανία, η πόση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος μπορεί να επιφέρει λήθαργο, αλλά να αυξήσει και το σωματικό λίπος του ανθρώπου!

Η συνιστώμενη πρόσληψη γάλακτος ή και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι από 300 έως 500 γραμμάρια ημερησίως. Στους ανθρώπους που δεν αρέσει να πίνουν γάλα, συνίσταται η βρώση γιαουρτιού, τυριού ή κρεμών, αλλά με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη και τεχνητές χρωστικές ουσίες.

Η «υπερβολική δόση», οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Τα πολλά κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, επιβραδύνουν το μεταβολισμό, άρα αυξάνεται το σωματικό λίπος, αλλά και με  άμεσα ορατό αποτέλεσμα το… λήθαργο.

Από την άλλη βέβαια, το πολύ λίγο γάλα είναι επίσης ανθυγιεινό. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ανεπαρκείς (ή και καθόλου) ποσότητες γαλακτοκομικών, μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα υγείας. Μια πιθανή συνέπεια είναι η ανεπάρκεια ασβεστίου, η οποία πιθανόν να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, δηλαδή αραίωση του οστίτη ιστού (βρίσκεται στα κόκαλα) και απώλεια της οστικής πυκνότητας. Κάτι τέτοιο είναι ακόμα πιο κακό όταν η κατάσταση αυτή έχει ήδη προκληθεί από την παιδική ηλικία. 

Μια ακόμη παρενέργεια που αντιμετωπίζουν πολλά από τα άτομα που δεν καταναλώνουν γάλα και τα υποπροϊόντα του, είναι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β2, με τυπικά συμπτώματα το σκασμένο και ρωγμώδες δέρμα. Κάποιες φορές μπορεί να προκληθεί αναιμία, κόπωση και δυσκολία στη συγκέντρωση.

Αν και, σύμφωνα με τον Hans Martin Helmut, το γάλα δεν είναι απαραίτητη τροφή, ένας άνθρωπος μπορεί να μείνει χωρίς αυτό μόνο για μερικούς μήνες, αλλά μετά θα πρέπει να το επαναφέρει στη διατροφή του.

Βέβαια, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πολλοί είναι εκείνοι που, είτε έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, οπότε η πόση γάλακτος τους προκαλεί έντονες κοιλιακές κράμπες και διάρροιες, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα αλλεργίας σε αυτό με εντονότερες αντιδράσεις, όπως αυτή της κνίδωσης και της αναπνευστικής δυσχέρειας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο θεράπον ιατρός μπορεί να προτείνει εναλλακτικές λύσεις, ώστε να μη δημιουργηθούν ελλείψεις ασβεστίου στον οργανισμό.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τον Hans Martin Helmut, η κατανάλωση γάλακτος, αν και απαραίτητη, δεν πρέπει να είναι και ανεξέλεγκτη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου