Social Icons

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

Μακροζωεία και ευζωία

Μια χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή μας λέει η γενετίστρια Cynthia Kenyon.Η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Cynthia Kenyon λέει ότι το «κλειδί» που ανοίγει την πόρτα της μακροζωίας και της ευζωίας είναι η μείωση των υδατανθράκων από τη διατροφή, ακόμη και η πλήρης αποχή από αυτούς εάν είναι δυνατό.             Υπάρχει ένας περίεργος  διχασμός  ανάμεσα  του τι λέγεται για τη χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα και ποια είναι η πραγματικότητα.H εργασία όμως της καθηγήτριας της βιοχημείας και βιοφυσικής  Cynthia Kenyon μας λέει πως το μυστικό για μια μακρά αλλά συγχρόνως υγιή ζωή είναι μιά διατροφή χωρίς υδατάνθρακες.  Όπως αναφέρει λοιπόν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο  Cynthia Kenyon το «κλειδί» που ανοίγει την πόρτα της μακροζωίας αφορά τη μείωση των υδατανθράκων στη διατροφή, ακόμη και την πλήρη αποχή από αυτούς, εάν είναι δυνατόν.
Η δρ Cynthia Kenyon ανακάλυψε ότι οι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε καθημερινά- από τις πατάτες, ως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μπισκότα και τα κέικ- επιδρούν σε δύο σημαντικά γονίδια τα οποία «κυβερνούν» την καλή φυσική κατάσταση και τη μακροζωία.
Η ανακάλυψη έγινε αρχικώς μετά από πειράματα σε γεωσκώληκες και ιδιαιτέρως στον C. elegans που αποτελεί ένα γνωστό μοντέλο μελέτης για τους ειδικούς που ασχολούνται με τη γήρανση. 
Παρεμβαίνοντας σε γονίδια του σκώληκα η ειδικός κατάφερε να αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής του.
Και όχι μόνο αυτό: η μακροζωία φάνηκε να συνδέεται και με υγεία, όπως ανέφερε πριν από μερικές ημέρες η δρ Cynthia Kenyon κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Wellcome Collection στο Λονδίνο.
Η καθηγήτρια εξήγησε στην ομιλία της ότι η μείωση της λειτουργίας ενός και μόνο γονιδίου μέσω παρέμβασης των επιστημόνων διπλασίασε αρχικώς τον χρόνο ζωής των σκωλήκων.
«Αντί να πεθάνουν στις 20 ημέρες όπως είναι το φυσιολογικό, έζησαν περισσότερες από 40 ημέρες και μάλιστα οι σκώληκες έμοιαζαν και συμπεριφέρονταν ως νεαροί. 
Εάν μπορούσαμε να κάνουμε μια αντιστοιχία με τον άνθρωπο ήταν σαν να νόμιζε κάποιος ότι έβλεπε έναν 30χρονο και ανακάλυπτε ότι ήταν στην πραγματικότητα 60χρονος».
 Με πιο εξελιγμένη γενετική παρέμβαση η δρ Cynthia Kenyon έχει καταφέρει να κάνει κάποιους σκώληκες να ζουν έως και 144 ημέρες- 450 «ανθρώπινα» έτη κατ΄ αντιστοιχία!
Τα αποτελέσματα αυτά επαναλήφθηκαν από ειδικούς και σε άλλα είδη.
 Όπως φάνηκε από περαιτέρω πειράματα τα γονίδια που ελέγχουν τη μακροζωία στους σκώληκες είναι τα ίδια και στους αρουραίους και στα ποντίκια, πιθανότατα στους πιθήκους και, σύμφωνα με ενδείξεις, και στον άνθρωπο.
Οι μελέτες της δρος Cynthia Kenyon δείχνουν ότι το μυστικό που κρύβεται πίσω από τη δράση των γονιδίων της μακροζωίας είναι η μείωση των υδατανθράκων στη διατροφή.
Γιατί;
Το ένα από τα δύο κύρια γονίδια που φάνηκε ότι επιδρούν στο προσδόκιμο ζωής ελέγχει την παραγωγή ινσουλίνης και οι υδατάνθρακες οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης από τον οργανισμό.
 Όσο πιο πολλούς υδατάνθρακες καταναλώνει ένα άτομο τόσο περισσότερη δράση έχει το συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο με τη σειρά του δεν ενεργοποιεί ένα δεύτερο γονίδιο το οποίο αποτελεί το «ελιξίριο» της ζωής.
Πάντως άλλοι ειδικοί τονίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να καταλήξουμε στο εάν στον άνθρωπο οι υδατάνθρακες στερούν χρόνια ζωής. 
πηγές πληροφόρησης:
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=363588
http://www.dailymail.co.uk/health/article-1323758/Can-cutting-Carbohydrates-diet-make-live-longer.html
https://www.mcb.harvard.edu/mcb/news/news-detail/3556/cynthia-kenyon-to-deliver-2012-paul-doty-lecture/
http://livinlavidalowcarb.com/blog/geneticist-cynthia-kenyon-eat-a-low-carb-diet-to-live-longer-and-healthier/9270

Πηγή


Alobar's Place