Social Icons

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Κουρκουμίνη. Το μπαχαρικό που "σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα"

Eίναι από τα πιο γνωστά μπαχαρικά της Γης
είναι ένα από τα πιο ευεργετικά και θεραπευτικά βότανα-μπαχαρικά
το ονομάζουν και "ινδικό σαφράν"
τurmeric -όνομα που προέρχεται από το λατινικό terra merita " meritorious earth "άξια γη" αναφερόμενο στο γήινο χρώμα που έχει το κουρκούμι που μοιάζει με ορυκτή χρωστική ουσία-
ή κουρκουμίνη ή κουρκουμάς ή κουρκούμι ή κιτρινόριζα- "yellow root"
η επιστημονική ονομασία του είναι Curcuma longa και έχει μια ζεστή
πικρή πικάντικη γεύση γήινη που μοιάζει με του συγγενή του -του τζίντζερ. Όπως το τζίντζερ έτσι και το κουρκούμι είναι ρίζα και χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό συνήθως σε ξηρή μορφή στην ινδική ιατρική και επιστήμη της Ayurveda έχει πολλές χρήσεις λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του και χρησιμοποιείται ακόμη και στα καλλυντικά το turmeric στον ινδικό πολιτισμό έχει θρησκευτική σημασία και πιστεύεται ότι μεταδίδει τρεις από τις 6 βασικές γεύσεις στο φαγητό: πικρή, πικάντικη, στυπτική -οι άλλοι τρεις είναι η αλμυρή,η  ξινή και η γλυκιά και ισορροπεί όλες τις doshas-Vata, Pitta και Kapha η δε Ινδία που το κουρκούμι είναι βασικό συστατικό της κουζίνας της έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά  Αλτσχάιμερ στον κόσμο Το κουρκούμι μπορεί να υπερηφανεύεται για το εντυπωσιακότερο φάσμα ιδιοτήτων που του χάρισε η φύση και το καθιστούν -μπορούμε να πούμε-απαραίτητο άλλωστε αυτό το όμορφο κίτρινο μπαχαρικό έχει την ικανότητα χάρη στις σπουδαίες του θεραπευτικές ιδιότητες να βοηθά στη θεραπεία και στην καταπολέμηση ενός μεγάλου φάσματος παθήσεων που εκτείνεται από την απλή δυσπεψία φτάνει στην αρθρίτιδα και καταλήγει στον καρκίνο το μαγικό συστατικό στο κουρκούμι είναι η κουρκουμίνη η κουρκουμίνη -με τα αμέτρητα θεραπευτικά πλεονεκτήματα-είναι μιά ουσία με ισχυρές  αντιφλεγμονώδεις αντιοξειδωτικές αναλγητικές αντιβιοτικές αντιβακτηριακές αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες οι δυό αυτές τελευταίες ιδιότητες της είναι που καθιστούν το κουρκούμι ιδανικό για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων και δοκιμάζεται ήδη ως θεραπεία στην άνοια και στην αρθρίτιδα έτσι παρατηρούμε το κουρκούμι να χρησιμοποιείται θεραπευτικά και να αποτρέπει
1) τα προβλήματα πέψης-καούρα και δυσπεψία το κουρκούμι βοηθά την πέψη συμβάλλοντας στη διάσπαση των λιπών κατά τη διαδικασία της πέψης
2) τον πόνο του στομάχου-το κουρκούμι έχει αποδειχθεί χρήσιμο για στομαχικά προβλήματα που κυμαίνονται από γαστρίτιδα μέχρι προβλήματα που έχουν προκληθεί από το άγχος ή το αλκοόλ
3) το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
4) τη διάρροια
5) τα εντερικά αέρια
6) την απώλεια της όρεξης
7) τα ηπατικά προβλήματα
8) τις διαταραχές της χοληδόχου κύστης
9) τη χοληστερίνη
χάρη στις στυπτικές του ιδιότητες  είναι επίσης χρήσιμο σε περιπτώσεις
10) βήχα
11) γρίπης
12) φυματίωσης
13) βρογχίτιδας
14) κρυολογήματος
15) προβλημάτων του δέρματος η πάστα από turmeric
# βοηθά στην ανάπλαση του κατεστραμμένου δέρματος
# βοηθά στη θεραπεία της ψωρίασης και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων του δέρματος
# βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων και του εκζέματος
# χρησιμοποιείται επίσης στα σημεία αποχρωματισμού του δέρματος και στις κηλίδες
# προσθέτει φωτεινότητα και λάμψη στο δέρμα
16) πόνων της περιόδου
επίσης
17) βοηθάει στο μεταβολισμό των λιπών και κατ'επέκταση στη διαχείριση του βάρους
18) βοηθάει στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας-οστεοαρθρίτιδας  και ρευματοειδούς αρθρίτιδας- χάρη στις αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το κουρκούμι βοηθάει αποτελεσματικά στη μείωση των φλεγμονών των αρθρώσεων και
συνιστάται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας
σε μελέτες έχει αποδειχθεί ότι
19) αποτρέπει και επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ
για την προστασία από το  Αλτσχάιμερ-ο καθηγητής Murali Doraiswamy από το Duke University στη North Carolina έχει αναφέρει ότιυπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε ένα γεύμα με κουρκούμι δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας το βασικότερο όμως όλων είναι ότι
20) το κουρκούμι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα σε μελέτες και tests που διενεργήθηκαν από μια ομάδα στο Cork Cancer Research Centre παρατηρήθηκε ότι το  κουρκούμι κατέστρεψε καρκινικά κύτταρα του οισοφάγου στο εργαστήριο μέσα σε 24 ώρες
ο Dr Sharon McKenna  δήλωσε: "οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι
οι φυσικές ενώσεις έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τα ελαττωματικά κύτταρα που έχουν μετατραπεί σε καρκινικά και υποπτευόμαστε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει θεραπευτική αξία."
ενώ ένας άλλος  γιατρός-ερευνητής ο Bharat Aggarwal of the Department of Experimental Therapeutics at the University of Texas Anderson Cancer Center in Houston αναφέρει:
"οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτες που είναι πλούσιες σε κουρκούμι έχουν χαμηλότερα ποσοστά
καρκίνου του μαστού
καρκίνο του προστάτη
καρκίνο του πνεύμονα και
του παχέος εντέρου¨
επίσης επισημαίνουν οι ερευνητές ότι η κουρκουμίνη προλαμβάνει το μελάνωμα καθώς αναγκάζει τα κύτταρα του μελανώματος να πεθάνουν μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του πολλαπλού μυελώματος του καρκίνου του τραχήλου τον καρκίνο του πνεύμονα του παγκρέατος του προστάτη του καρκίνου του μαστού εκτός από την κουρκουμίνη το κουρκούμι περιέχει υψηλά επίπεδα σιδήρου και μαγγανίου μέτρια επίπεδα βιταμίνης Β6 και καλίου διάφορα ιχνοστοιχεία και μέταλλα αυτό λοιπόν το ταπεινό μπαχαρικό αξίζει όλη τη δόξα καθώς τα πλεονεκτήματά του φαίνεται να είναι ατελείωτα και είναι τόσο απλό και εύκολο να εισάγουμε το κουρκούμι στη ζωή μας! πολλά λαχανικά όπως το κουνουπίδι το μπρόκολο και το λάχανο που είναι πια γνωστές οι σπουδαίες τους θεραπευτικές ιδιότητες  ενισχύονται κατά πολύ αν τους προσθέτουμε και κουρκούμι ας δούμε τώρα ένα πολύ νόστιμο και εξαιρετικά θεραπευτικό ρόφημα με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες
βράζουμε δύο (2) φλιτζάνια νερό, μόλις βράσουν προσθέτουμε μισό κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη,  μισό κουταλάκι κουρκούμι σκόνη, σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε το ρόφημά μας σε μια κούπα, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου  ή  πετιμέζι ή μέλι και  το χυμό από μισό λεμόνι . ανακατεύουμε πολύ καλά και το πίνουμε ζεστό.
Ας παρατηρήσουμε και λίγο το κουρκούμι στη μαγειρική το κουρκούμι λοιπόν πέρα από την ικανότητά του να βάφει τα πάντα με αυτό το δυνατό  χρώμα της ώχρας έχει και την ικανότητα να δίνει ένα πλούσιο χρώμα σε όλα μας τα φαγητά είτε πρόκειται για φαγητά χορτοφάγων είτε για φαγητά μη  χορτοφάγων χαρίζει το φωτεινό κίτρινο χρώμα του στο κάρυ , στα τυριά, στα ψάρια, στα κέικ, στα μπισκότα, στα  δημητριακά  σε πίκλες, στη μουστάρδα, στις σάλτσες μας, σε όλες τις σούπες, στα ριζότο μέχρι, στις φακές μας, χαρίζει μιά νέα λάμψη σε ολόκληρο τον οργανισμό μας από μέσα μέχρι έξω στο δέρμα
το turmeric είναι ασφαλές όταν χρησιμοποιείται στα τρόφιμα ή σε συνιστώμενες δόσεις χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες όμως μερικοί άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν ναυτία ή διάρροια αν το πάρουν σε πολύ μεγάλες ποσότητες # δεν ενδείκνυται σε μεγάλες ποσότητες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού  δεν ενδείκνυται σε προβλήματα της χοληδόχου κύστεως διότι μπορεί να κάνει χειρότερα τα  υπάρχοντα προβλήματα ακόμα  δεν χρησιμοποιείται το κουρκούμι εάν υπάρχουν χολόλιθοι ή απόφραξη του χοληδόχου πόρου  δεν χρησιμοποιείται το κουρκούμι όταν λαμβάνονται φάρμακα που μειώνουν τα οξέα του στομάχου και το σάκχαρο του αίματος  δεν χρησιμοποιείται το κουρκούμι αν λαμβάνονται  αντιπηκτικά    αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα διότι μπορεί να  επιβραδύνει την πήξη του αίματος # δεν χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες από κουρκούμι με βότανα που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος διότι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για  μώλωπες και αιμορραγία τέτοια βότανα είναι η αγγελική, το γαρύφαλλο, το σκόρδο το τζίντζερ, το ginkgo, το κόκκινο τριφύλλι,η ιτιά κ.α, προσοχή λοιπόν στο κουρκούμι σε συνδυασμό με φάρμακα που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου