Social Icons

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Αρνητικότητα

Οι άνθρωποι που προβάλλουν την αρνητικότητα συνήθως έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους, και   την αρνητικότητα τους είναι απλά μια αντανάκλαση αυτών των συναισθημάτων.
Hendrie Weisinger, Η δύναμη της θετικής Κριτικής

Η αρνητικότητα δεν είναι απαραιτήτως ένα σημάδι  παραλογισμού, απαισιοδοξία, κυνισμός, ή οποιαδήποτε συγκεκριμένη γνωστική παραμόρφωση. Για παράδειγμα, εάν μπορείτε να αξιολογείτε άμεσα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα   μιας απόφασης, για   επενδύσεις,   σχέσεις,  προσκλήσεις, ή δραστηριότητες, και να αποφασίσει ότι δεν είναι για όφελος σας, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε αρνητικότητα. Ίσως μάλιστα να πρέπει να θεωρηθεί  θετικό αυτό το γεγονός  της ταχύτατης επιλογής. Ουσιαστικά είναι μία ακίνδυνη μορφή αρνητικότητας η οποία σε άλλους επιτυχημένους ανθρώπους σημαίνει αυτοπεποίθηση.
 Το πρόβλημα με την αρνητικότητα δεν είναι όταν κάποιος  λέει «όχι» ή να βρίσκει λόγους να μην κάνει κάτι. Είναι όταν οι λόγοι αυτοί βασίζονται σε παράλογους φόβους ή όταν η αρνητικότητα εκφράζεται περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο.  Παρατηρήστε ότι όταν κάνετε μια αρνητική δήλωση ή   χρησιμοποιείτε αρνητική γλώσσα που οι άλλοι γύρω σας είναι   πιθανό να   χρησιμοποιούν, πχ σε μια συζήτηση για την πολιτική , το πιο πιθανό είναι να συμφωνούν μαζί σας γιατί θέλουν τόσο πολύ να συμφωνήσετε με την δική τους «άρνηση» Εάν αποκαλέσετε κάποιον πολιτικό  "ηλίθιο", ή μια κυβέρνηση "διεφθαρμένη", το   πιο πιθανό  είναι ότι οι γύρω σας θα χρησιμοποιήσουν την ίδια φρασεολογία με εσάς . Αυτό όμως ίσως να είναι και αυτό που θέλατε εσείς , να συμφωνήσουν με την δική σας «άρνηση» . Η συνεχής κριτική όμως που είναι αρνητική, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή,  ιδιαίτερα αν βρίσκει συνεχή απήχηση στους συνομιλητές σας ικανοποιώντας την δική σας ματαιοδοξία για δικαίωση και απήχηση στους άλλους. Δημιουργείται  έτσι μια προσωπική κουλτούρα που έχει συνεχώς κριτικές και αρνητικές σκέψεις που διαμορφώνονται σε αρνητικές αντιλήψεις και κοσμοθεωρίες  για τον κόσμο, γεμίζοντας το μυαλό σας με κυνισμό , σκεπτικισμό, αμφιβολίες, απαισιοδοξία. Δεν πρέπει να εθίζεστε στην αρνητικότητα, όσο και αν υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να το κάνετε αυτό.
Εναλλακτική λύση για την αρνητικότητα δεν είναι να είναι να είστε υπερβολικά θετικοί.  Δεν είναι να  σκέφτεστε συνεχώς χαρούμενες σκέψεις ώστε να γίνετε   αισιόδοξοι . Αυτό είναι κάτι ψεύτικο και μη ρεαλιστικό.  Μην φοβάστε να είστε ειλικρινείς σχετικά με τη σκοτεινή πλευρά σας, αρκεί να μην το δραματοποιείτε, χρησιμοποιείστε την μόνο όταν πρέπει όχι όλη την ώρα. Μην προσπαθείτε να αποδείξετε ότι είστε εσείς που ανακαλύψατε τα λάθη των άλλων . Αν φωνάζετε συνεχώς θα πρέπει συνεχώς να ανεβάζετε την ένταση της φωνής σας αν θέλετε να σας ακούσουν οι άνθρωποι που συνήθισαν τις φωνές σας. Αν όμως σπάνια φωνάζετε τότε δεν χρειάζεται να καταβάλετε ιδιαίτερη προσπάθεια να δυναμώσετε την φωνή σας για να σας προσέξουν. Αν εκφράζετε  σπάνια τις αρνητικές  σκέψεις σας τότε θα δείχνουν την πραγματική σπουδαιότητα τους

Μην φοβάστε να είστε αρνητικοί.  Αρχίστε να παρακολουθείτε αυτά  που  λέτε , εάν βασίζονται στο φόβο, είναι αυτός ο φόβος αληθινός; Είναι χρήσιμη αυτή η σκέψη και αναγκαία; Όταν μειωθεί η αρνητικότητα στη ζωή σας, θα βρείτε ότι διαθέτετε  περισσότερη ενέργεια,   και μεγαλύτερη ικανοποίηση για  τη ζωή σας, ακόμα και όταν είστε περιβάλλεστε από προβλήματα, προκλήσεις και δύσκολους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου