Social Icons

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Νοσοκομείο “θεραπεύει” τους ασθενείς μέσω της επαφής με τη φύση


Το νέο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Άαλμπρογκ στη Βόρεια Γιουτλάνδη της Δανίας είναι μια πρωτοποριακή μονάδα που περιλαμβάνεται στην πολιτική μεταρρύθμισης της υγείας στη χώρα.
Η νοσοκομειακή μονάδα που σχεδιάστηκε από το το αρχιτεκτονικό γραφείο Schmidt Hammer Lassen Architects εκτείνεται σε μια επιφάνεια 330,000 τ.μ, με τους εσωτερικούς χώρους των κτηρίων να έχουν επιφάνεια 134,500 τ.μ και ακόμα 17.000 τ.μ να προορίζονται για το τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου του Άαλμποργκ.
Η κατασκευή του νοσοκομείου θα ξεκινήσει το 2013 και θα διαρκέσει 17 χρόνια.
Αυτό που είναι εξαιρετικό με το εν λόγω νοσοκομείο είναι ότιενσωματώνει τις αρχές της πράσινης δόμησης και βοηθά στην θεραπεία των ασθενών τόσο μέσω των εργαλείων της ιατρικής όσο και μέσω της επαφής τους με τη φύση.
Το μέγεθος και η κλίμακα των κτηρίων προσαρμόστηκαν έτσι ώστε να δώσουν την αίσθηση ενός καλαίσθητου αστικού περιβάλλοντος με δρόμους, μονοπάτια και χώρους πρασίνου που “αγκαλιάζουν” και υποδέχονται τον επισκέπτη.
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων ώστε αυτοί να ενταχθούν ομαλά στο φυσικό τοπίο.
Τα εξωτερικά ιατρεία με τα επείγοντα είναι διακριτά, αλλά επικοινωνούν μέσω ενός οριζόντιου άξονα. Ο ίδιος άξονας συνενώνει, λειτουργώντας ως κεντρική αρτηρία, όλες τις διαφορετικές υπηρεσίες και τμήματα που στεγάζονται στους εσωτερικούς χώρους επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο την ομαλή συνεργασία τους και τη διάχυση της πληροφορίας.

Πηγή


Alobar's Place