Social Icons

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Τελομεράση, το φίλτρο της αιώνιας νεότητας

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ένας περιηγητής επισκέπτεται μια απομονωμένη ορεινή περιοχή της Γαλλίας. Ανακαλύπτει ένα τόπο παρατημένο, με τους λιγοστούς κατοίκους του να οδηγούνται από τις κακουχίες στο μίσος και την τρέλα. Εκτός από τον Ελζεάρ Μπουφιέ, έναν μεσήλικα βοσκό που γαλήνια ξεδιάλεγει σπόρους βελανιδιάς και τους φυτεύει στις άγονες πλαγιές. Ενώ ο έξω κόσμος περνάει δύο παγκόσμιους πολέμους, ο Ελζεάρ θα καλλιεργήσει, σπόρο-σπόρο, ένα ατελείωτο δάσος, μετατρέποντας την περιοχή σε έναν φυσικό παράδεισο.

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από τους επιστήμονες που εργάζονται για να μας χαρίσουν την αιώνια νιότη. Στην πρόσφατη συνάντησή τους στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αντιγηραντικής και Αισθητικής Ιατρικής παρουσίασαν τις πιο προηγμένες θεραπείες που υπόσχονται να μας διατηρούν σαν… καινούργιους ώς τα βαθιά γεράματα.
Κυτταρική αναζωογόνηση με δραστηριοποίηση της τελομεράσης
Η θεωρία: Κάθε ανθρώπινο κύτταρο περιλαμβάνει χρωμοσώματα που φιλοξενούν το DNA, το οποίο ευθύνεται για κάθε λειτουργία του σώματος. Στο τέλος κάθε χρωμοσώματος υπάρχουν 92 τελομερή, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της ποιότητας του DNA. Ωστόσο, κάθε φορά που τα κύτταρα διαιρούνται και αναπαράγονται, τα τελομερή κονταίνουν μέχρι που γίνονται τόσο κοντά που τα κύτταρα πεθαίνουν, με αποτέλεσμα να φθίνει η λειτουργία των οργάνων που αποτελούνται από αυτά.

Η θεραπεία: Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δραστηριοποιούν την τελομεράση, την ουσία που συμβάλλει στην προστασία των τελομερών και άρα των κυττάρων. Ερευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα αυτά είναι σε θέση να μακραίνουν σημαντικά το μήκος των τελομερών, να αποκαθιστούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξάνουν την οστική πυκνότητα.
Πιο συγκεκριμένα …
Μία από τις πόρτες που οδηγούν στην αιώνια νεότητα κατάφεραν να ξεκλειδώσουν αµερικανοί επιστήµονες. Ανακάλυψαν ένα φάρµακο που επενεργεί στα κύτταρα και µόλις το χορήγησαν σε γηρασµένα ποντίκια είδαν µε µεγάλη έκπληξη ότι τα σηµάδια του χρόνου άρχισαν σιγά σιγά να σβήνουν από το σώµα τους
Το φάρµακο µετο οποίο οι επιστήµονες αντέστρεψαν τον ρυθµό της γήρανσης στα
ποντίκια και που δίνει ελπίδες για αιώνια νιότη ήταν ηχηµική ουσία 4-ΟΗΤ, η οποία µπορούσε να επανενεργοποιήσει το ένζυµο τελοµεράσητων κυττάρων. Το ένζυµο αυτό έχει την ιδιότητα να καθορίζει το µήκος των χρωµοσωµάτων των κυττάρων και συγκεκριµένα των τµηµάτων εκείνων που βρίσκονται στην άκρη τους και λέγονται τελοµερή. Τα τελοµερή (που εµπλέκονται σχεδόν σε κάθε έρευνα που σχετίζεται µε τη µακροζωία) διαδραµατίζουν καθοριστικό ρόλο στη γήρανση των ανθρώπων αλλά και των ζώων. Ο λόγος που συµβαίνει αυτό είναι ότι τατελοµερή συνιστούν επί της ουσίας τµήµα του DNA που πολλαπλασιάζεται και έτσι κάθε φορά που ένακύτταρο αναγεννάται (δηλαδή πολλαπλασιάζεται) τα τελοµερή στις άκρες των χρωµοσωµάτων µικραίνουν.Και όταν µικρύνουν αρκετά,τότε ο πολλαπλασιασµός των κυττάρων σταµατά και επέρχεται ο θάνατός τους.
Οµως στο εργαστήριο του δρος Ρόναλντ Ντε Πίνο, που είναι γενετιστής στο Ινστιτούτο για τον Καρκίνο Dana – Farber της Ιατρικής Σχολήςτου Πανεπιστηµίου Χάρβαρντ, ο ίδιος µαζί µετους συναδέλφουςτου κατάφεραν να δώσουν το φιλί της ζωής στα τελοµερή, ενεργοποιώντας το «µαγικό» ένζυµο τελοµεράση µε τη χηµική ουσία που αναφέραµε.
Αναγέννηση
Μόλις αυτό συνέβη, ο οργανισµός των γηρασµένων ποντικιών στα οποία δοκιµάστηκε το φάρµακο άρχισε να αλλάζει όψη.Τα εκφυλισµένα κύτταρα των µικρών ζώων άρχισαν να αναγεννιούνται. Τα όργανά τους, όπως η σπλήνα, το συκώτι, τα έντερα, άρχισαν να αποκτούν τη νεανική τους σφριγηλότητα. Επίσης απέκτησαν πάλι τη γονιµότητά που τους είχε στερήσει ο χρόνος.
Εποµένως, αν το φάρµακο αυτό λειτούργησε στα ποντίκια ως ελιξίριο νεότητας, προσδίδοντας µέσα σε έναν µήνα τη χαµένη τους νιότη, γιατί να µην µπορεί να κάνει το ίδιο θαύµα και στους ανθρώπους;
«Η γήρανση στους ανθρώπους προκαλείται από έναν µηχανισµό που επιφέρει πολλαπλές επιπτώσεις σε διάφορα όργανα,όπως στον εγκέφαλο (νευροεκφυλισµός, άνοια), το καρδιαγγειακό σύστηµα (καρδιακή ανεπάρκεια, φραγµένες αρτηρίες),τον µεταβολισµό (παραγωγή ενέργειας, µεταβολισµός) και αλλού», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Ρόναλντ Ντε Πίνο, επικεφαλής της έρευνας που δηµοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης «Nature».
«Στην έρευνά µας χρησιµοποιήσαµε γενετικά τροποποιηµένα ποντίκια, τα οποία δεν είχαν το ένζυµο τελοµεράση και ήταν γηρασµένα µε εµφανή στον οργανισµό τους τα σηµάδια των ασθενειών που συνδέονται µε τα γηρατειά, όπως η οστεοπόρωση, ο διαβήτης, ο νευροεκφυλισµός. Στην περίπτωση των ποντικιών, ενεργοποιήσαµε την τελοµεράση στα κύτταρα όλων των ιστών τους µε αποτέλεσµα όχι µόνο να βάλουµε φρένο στη γήρανση αλλά και να την αντιστρέψουµε. Οµως αν ήταν να εφαρµόσουµε την ίδιαθεραπεία στον άνθρωπο, επιλέγοντας να αναγεννήσουµε τα κύτταρα ενός µόνο οργάνου,θα επικεντρώναµε την προσοχή µας στον εγκέφαλο ο οποίος πλήττεται περισσότερο από τη γήρανση όσο µεγαλώνει η ηλικία ενός ανθρώπου», προσθέτει.
Στο εργαστήριο του δρος Ρόναλντ Ντε Πίνο, τα ποντίκια που δέχτηκαν το φάρµακο που ενεργοποίησε την τελοµεράση δενπαρουσίασαν µόνο ένα νεανικότερο σώµα αλλά και έναν πιο… σπιρτόζικο εγκέφαλο. Συγκριτικά µε τα ποντίκια στα οποία δεν χορηγήθηκε το φάρµακο, εκείνα που ήπιαν το… δυναµωτικό εµφάνισαν µεγαλύτερους εγκεφάλους και προγονικά κύτταρα τα οποία παρήγαγαν καινούργιους νευρώνες και εγκεφαλικά κύτταρα, ώστε το µυαλό να αρχίσει να δουλεύει ξανά.
«Αυτή η εξέλιξη µας κάνει να πιστεύουµε ότι υπάρχει σηµείο γυρισµού για όλες τις ασθένειες που σχετίζονται µε τη γήρανση», αναφέρει ο δρ Ρόναλντ Ντε Πίνο. Οµως ακόµη κι αν αποδειχτεί ότι το συγκεκριµένο ένζυµο µπορεί να αναγεννά τα κύτταρα, ποιος εγγυάται ότι αυτή η νεότητα δεν θα είναι πρόσκαιρη και πως θα διαρκεί για πολλά χρόνια;
Ο αµερικανός ειδικός λέει στα «ΝΕΑ»ότι η τεχνική αυτή θα µπορείνα λειτουργεί όπως το ντεπόζιτο βενζίνης ενός αυτοκινήτου. «Η τελοµεράση θα εµποδίζει θα µικρύνουν τατελοµερή στα χρωµοσώµατα µε αποτέλεσµα τα κύτταρα να συνεχίζουν να αναγεννιούνται µέσω του πολλαπλασιασµού τους. Τα τελοµερή θα φθείρονται µε την πάροδο του χρόνου και όταν αυτό συµβαίνει θα επανεργοποιείται η τελοµεράση για να αρχίσει ένας καινούργιος κύκλος».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου