Σύμμαχος στη
θωράκιση του οργανισμού ενάντια στη γήρανση και τις σοβαρές ασθένειες είναι οι
αντιοξειδωτικές ουσίες. Η πρόσληψή τους θεωρείται καταλυτικής σημασίας, καθώς
μειώνει τη βλάβη που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες. Οι
ελεύθερες ρίζες είναι διασπασμένες ενώσεις που συσσωρεύονται στον οργανισμό,
λόγω των τοξινών, του άγχους, της κακής διατροφής και άλλων παραγόντων,
προκαλώντας καταστροφή των κυττάρων. Το οξειδωτικό στρες, όπως ονομάζεται αυτή
η βλάβη, ευθύνεται για εκφυλιστικές νόσους, αναπνευστικές ή καρδιαγγειακές
παθήσεις και καρκινογενέσεις. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται ορισμένα από τα
βότανα, που απλώνουν ασπίδα προστασίας, λόγω των αντιοξειδωτικών τους
ιδιοτήτων.
Ο
Ιβίσκος
Οι κάλυκές του περιέχουν φλαβονειδή, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και άλλες ουσίες που ενισχύουν τον οργανισμό, όπως ανθοκυανίνες, ριβοφλαβίνη, βιταμίνες. Ο αντιοξειδωτικός ρόλος του ενισχύεται από τις σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C που περιέχει, ενώ υποστηρίζεται ότι παρέχει προστασία ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις και ότι μειώνει τη χοληστερόλη.
Το
γκίνγκο
Η ελιά
Οι καρποί του φυτού, πλούσιοι σε πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε, είναι μεγάλης
Η ντοματιά
Η ροδιά
Συμβολίζει την καλή τύχη και κατά κάποιο τρόπο τη φέρνει, αφού είναι ένα φυτό πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Η συγκέντρωσή τους στο ρόδι θωρείται τριπλάσια από την αντίστοιχη στο πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί. Συγκεκριμένα, περιέχει τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ, με τον χυμό του να εμφανίζει μεγαλύτερη περιεκτικότητα στις ουσίες αυτές. Επίσης, περιέχει πολυφαινόλες που μειώνουν τις επιδράσεις της κακής χοληστερόλης και προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου.
Το σκόρδο
Στην ουσία αλλισίνη φαίνεται πως οφείλει το σκόρδο την αντιοξειδωτική δράση του. Σύμφωνα με ερευνητές, όταν η ουσία αυτή αποσυντίθεται γρήγορα παράγει σουλφενικό οξύ, το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και, μάλιστα, με εκπληκτική ταχύτητα. Προκαταρκτικές έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι η αλλισίνη εμποδίζει την εισβολή και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.
Το
φασκόμηλο
Ονομάζεται και φυτό της μακροζωίας, ακριβώς, λόγω της ιδιότητάς του να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και, κατά συνέπεια, να προλαμβάνει βλάβες στα καρδιακά και νευρικά κύτταρα, μεταλλάξεις και καρκινογενέσεις. Συνήθως, καταναλώνεται σε ρόφημα, αφού πρώτα ρίξουμε μερικά φύλλα του σε ζεστό νερό και τα αφήσουμε λίγα λεπτά ώστε να απελευθερώσουν τα αιθέρια έλαια του φυτού.
Το
δίκταμο
Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχει
Το πράσινο τσάι
Πορτοκαλιά
Περισσότερες από 170 εξέχουσες αντιοξειδωτικές ουσίες, με τη βιταμίνη C να είναι
Πηγή: ehealthcyprus.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου