Social Icons

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

The Healing Code

Το 2004 το University Medical Center που εδρεύει στο Ντάλας του Τέξας δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας στην οποία διαπίστωνε ότι οι περισσότερες θεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα δεν αποτελούν κάτι περισσότερο από έναν επίδεσμο. Κι αυτό γιατί αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα μιας ασθένειας κι όχι την αιτία που τη δημιουργεί.
  Όλοι οι ειδικοί στην υγεία έπειτα από πολυάριθμες έρευνες παγκοσμίως συμφωνούν πια ότι η πρώτη αιτία που δημιουργεί ασθένεια είναι το άγχος. Έχουν αποδείξει πως αν ο ανθρώπινος οργανισμός παραμένει σε κατάσταση άγχους για πολύ καιρό, στις 95% των περιπτώσεων θ'ακολουθήσει κάποια ασθένεια.

  Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους όλα τα κύτταρα του σώματος βρίσκονται σε επιφυλακή και παίρνουν θέση άμυνας, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει κάποιο κίνδυνο. Σ'αυτή την περίοδο οι ανοσοποιητικές, αναπαραγωγικές, νευρολογικές κι οι υπόλοιπες λειτουργίες του σώματος αναστέλλονται και εμποδίζουν την ανάπτυξη μέχρι να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο.
  Φανταστείτε, λοιπόν, έναν οργανισμό που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση για μεγάλη χρονική περίοδο.

    ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ
  Πώς δημιουργείται, όμως, πραγματικά το άγχος; Δεν είναι κάτι που οφείλεται στις εξωτερικές περιστάσεις αλλά στον τρόπο που εμείς έχουμε προγραμματιστεί να αντιδρούμε σ'αυτές. Απόδειξη είναι το γεγονός πώς αντιδρούν τελείως διαφορετικά σε ένα τραυματικό γεγονός δύο διαφορετικά άτομα. Η πραγματική αιτία του άγχους είναι η κυτταρική μνήμη ή αλλιώς υποσυνείδητο. Εκεί αποθηκεύονται όλες οι αρνητικές και θετικές μνήμες και πληροφορίες που έχουμε συλλέξει, κυρίως πριν την ηλικία των έξι χρόνων όπου τα κύματα του εγκεφάλου βρίσκονται συνεχώς στη συχνότητα δέλτα. Επομένως, όλες οι πληροφορίες που δέχεται το παιδί καταγράφονται και αποθηκεύονται αφιλτράριστα.
  Αυτός είναι ο λόγος που τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να θεραπευτούμε με συνειδητές διαδικασίες και τη δύναμη της θέλησης. Χρειάζεται να θεραπευθεί η κυτταρική μνήμη κι όλες αυτές οι λανθασμένες πεποιθήσεις που έχουν χαραχτεί με τη μορφή εικόνων στο υποσυνείδητο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να θεραπευθούν αυτές οι εικόνες αυτόματα χωρίς να χρειάζεται να τις ανασύρουμε μία μία, κάτι που θα ήταν όχι απλά χρονοβόρο αλλά ανέφικτο.



    THE HEALING CODES 
  Το 2001 ο Dr Alex Loyd PhD ανακάλυψε ένα απλό στην εφαρμογή του αλλά πανίσχυρο σύστημα αυτοθεραπείας που το ονόμασε The Healing Codes. Παντρεμένος με μια γυναίκα που έπασχε από σοβαρή μορφή κατάθλιψης, έψαχνε για 12 χρόνια να βρει κάποια θεραπεία  που θα μπορούσε να τη βοηθήσει. Δοκίμασε όποια συμβατική και εναλλακτική θεραπεία βρήκε, χωρίς αποτέλεσμα. Ο ίδιος σπούδασε ψυχολογία προσπαθώντας να καταλάβει αυτή την ασθένεια.
  Τότε ανακάλυψε τέσσερα νέα ενεργειακά κέντρα που αν ενεργοποιηθούν με μια συγκεκριμένη συχνότητα θεραπεύουν όχι το ίδιο το σώμα, αλλά τις υποσυνείδητες αρνητικές εικόνες. The Healing Codes είναι ο μηχανισμός που ενεργοποιεί ισχυρά θεραπευτικά κέντρα που επιτρέπουν στο σώμα ν ' αυτοθεραπευτεί. Αυτό γίνεται επειδή αφαιρεί από το σώμα το άγχος και τις πηγές που το δημιούργησαν, επιτρέποντας έτσι στο νευρο-ανοσοποιητικό σύστημα να αναλάβει και να θεραπεύσει κάθε ανισορροπία.
  Ο Dr Ben Johnson MD διατηρούσε μια κλινική εναλλακτικής θεραπείας του καρκίνου στην Ατλάντα, όταν το 2002 διαγνώστηκε με την ασθένεια Lou Gehrig, η οποία είναι θανατηφόρα στις περισσότερες περιπτώσεις. Μετά από έρευνα οδηγήθηκε στον Alex Loyd και μετά από θεραπεία οχτώ εβδομάδων η ασθένεια εξαφανίστηκε από τον οργανισμό του. Από τότε αποφάσισε να δουλέψει με τον Alex Loyd για τη διάδοση των Healing Codes.

    ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ HEALING CODES

  Το σώμα αποτελείται από ενέργεια και δουλεύει σαν μια γεννήτρια συχνοτήτων. Κάθε συναίσθημα, κάθε ανάμνηση δονείται σε μια συγκεκριμένη συχνότητα. Για ν'αναιρέσεις μια συχνότητα πρέπει να την ταιριάξεις με μια ίση και αντίθετη. Οι αναμνήσεις μας μπορεί να είναι άπειρες, αλλά τα αρνητικά συναισθήματα που κρύβονται πίσω απ'αυτές είναι συγκεκριμένα.

  Όταν το μυαλό σκέφτεται το φόβο, στέλνει συχνότητες φόβου. Δουλεύοντας με τα θετικά αντίθετα, εξουδετερώνουμε την εκπομπή των αρνητικών συχνοτήτων. Αυτές οι αρνητικές συχνότητες μπορούν ν'αντιμετωπιστούν, χρησιμοποιώντας μια κωδικοποιημένη συχνότητα που συνδέεται με τη φυσική συχνότητα στην οποία δονείται το σώμα. Μπορούμε να στείλουμε ένα σήμα στις αρνητικές αναμνήσεις χωρίς να χρειάζεται να τις ανακαλύψουμε ή να τις ξαναζήσουμε.

  Στο βιβλίο The Healing Codes, Νο 1 best seller στο Amazon, που έχουν γράψει ο Alex Loyd και ο Ben Johnson περιγράφεται αναλυτικά πώς χρησιμοποιούνται αυτοί οι κωδικοί. Στο πίσω μέρος του βιβλίου υπάρχει ένα ευρετήριο όλων των ασθενειών και οι κωδικοί που αντιστοιχούν σε κάθε μία. Είναι μια απλή διαδικασία που κρατάει μόνον έξι λεπτά και μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε χρησιμοποιώντας τη φυσική ενέργεια του σώματος. Ο 7χρονος γιος του Ben Johnson την κάνει μόνος του.

  Φυσικά, The Healing Codes αναφέρονται όχι μόνο σε προβλήματα υγείας, αλλά σε όλα τα θέματα που είναι μπλοκαρισμένα εξαιτίας αρνητικών πεποιθήσεων, όπως θέματα ευημερίας και σχέσεων με αγαπημένα πρόσωπα ή στην υγεία των κατοικιδίων μας που απορροφούν τις δικές μας αρνητικές ενέργειες.

    ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

   Στην ιστοσελίδα του Dr. Alex Loyd μπορείτε να βρείτε όλα τα προϊόντα που αφορούν αυτούς τους θεραπευτικούς κώδικες. 

  1. The Healing Codes Package
Περιλαμβάνει το εγχειρίδιο των Healing Codes, οδηγό τσέπης, ένα εισαγωγικό DVD από τον Alex Loyd που εξηγεί με λεπτομέρειες πώς χρησιμοποιούνται οι H.C., ένα σετ από 12 CD καθοδήγησης 12 ημερών και 8 προσωπικές συνεδρίες με έναν πιστοποιημένο θεραπευτή των H.C.

 2. The Truth Technique
Βασίζεται στην τεχνική Muscle Testing ή Bio-energetic Testing που εφαρμόζεται σε πολλά πανεπιστήμια ως μια προχωρημένη διαγνωστική μέθοδος και επιτρέπει την πρόσβαση σε πληροφορίες που κατέχει η εσωτερική ευφυία μας. Ο Alex Loyd την έχει προσαρμόσει στους Healing Codes ώστε να γίνεται πολύ εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια.

 3. Προσωπικές συνεδρίες από το τηλέφωνο μ'έναν πιστοποιημένο θεραπευτή των Healing Codes. Οι συνεδρίες αυτές δεν είναι θεραπευτικές συζητήσεις ή συμβουλευτική. Κρατάνε 5-10 λεπτά και αυτό που κάνει ο θεραπευτής είναι να προσαρμόζει τους κωδικούς στο συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πελάτης του και να τον καθοδηγεί για να θεραπευτεί μόνος του.

 4. Διαλογισμούς και τους QCodes και Success Codes για όσους χρησιμοποιούν ήδη τους Healing Codes.
http://www.thehealingcodes.com/cmd.php?af=1313774
  



Σημείωση: Προτείνω μόνο θεραπευτικές μεθόδους που θεωρώ πρωτοποριακές στον ενεργειακό τομέα, από θεραπευτές καταξιωμένους στο χώρο τους για την ακεραιότητά τους και την αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται διάγνωση και δεν αντικαθιστούν την κλασική ιατρική και ψυχοθεραπεία.


Read more »

Τσουκνίδα, οι ευεργετικές της ιδιότητες

Για πολλούς είναι ένα ζιζάνιο, για αυτούς όμως που ξέρουν, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και θεραπευτικά φυτά που συναντάμε στην ελληνική ύπαιθρο.

Η τσουκνίδα στην αρχαιότητα έχαιρε μεγάλης αναγνώρισης από τους γιατρούς της εποχής. Στην προσπάθεια τους να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους, μελετούσαν τα βότανα και ανακάλυπταν τις ευεργερτικές τους ιδιότητες. Έτσι, ο Πλινιός, ο Διοσκουρίδης και ο Ιπποκράτης την ανακάλυψαν και τη χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση πολλών συμπτωμάτων και ασθενειών.

Για φαρμακευτικούς λόγους χρησιμοποιούνται τα φύλλα, τα άνθη και οι ρίζες της. Τα φύλλα της περιέχουν μυρμηκικό οξύ, χλωροφύλλη, σεροτονίνη, ακετυλοχολίνη, γλυκοκινόνες, και τανίνες. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, C και Ε, βιταμίνης Β1, Β2, Β3 και Β5. Επίσης είναι καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φολικού οξέος, κάλιου, μαγγάνιου, μαγνήσιου, φωσφόρου, σελήνιου και ψευδάργυρου.

Η απουσία οξαλικού οξέος, την κάνει κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από αναιμία, γιατί χωρίς το οξαλικό απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου. Επιπλέον, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που βοηθά στην ακόμα καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Έχει βρεθεί ότι έχει αντισπασμωδική δράση, σε περιπτώσεις ρευματισμών ή ισχιαλγίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και την αντιμετώπιση της οξείας ή χρόνιας νεφρίτιδας, του ίκτερου, παθήσεων της χολής, του έλκους του στομάχου, βρογχικών παθήσεων και χρόνιων διαρροιών ή δυσκοιλιότητας.

Η περιεκτικότητα της σε σεκρετίνη, βοηθά στη διατήρηση της ευγλυκαιμίας στους διαβητικούς, αφού διεγείρει το πάγκρεας. Η ισταμίνη τής προσδίδει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ικανή να ανακουφίσει τα συμπτώματα φλεγμονωδών νοσημάτων.
Ακόμη, η τσουκνίδα έχει διουρητική δράση και προάγει την καλή λειτουργία των νεφρών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποβολή πετρών από αυτά ή να θεραπεύσει τις ουρολοιμώξεις και την υπερπλασία του προστάτη, αν είναι σε αρχικό στάδιο.

Η κατανάλωσή της μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα την γυναίκα, αφού βοηθά στις διαταραχές της έμμηνου ρύσεως και στο σταμάτημα της αιμορραγίας μετά τον τοκετό.

Με εξωτερική χρήση, ανακουφίζει τους ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα, ποδάγρα, νευραλγίες, τενοντίτιδες, ισχιαλγία και γενικότερα πόνους των αρθρώσεων. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών, εγκαυμάτων, στα τσιμπήματα των εντόμων, στο έκζεμα και στις αιμορροΐδες.

Τέλος, στο πλαίσιο της γενικής τόνωσης του ανθρώπινου οργανισμού, θεωρείται ότι ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία.

Για όσους θέλουν να μαζέψουν τσουκνίδα, δεν χρειάζεται να πάνε μακριά! Βρίσκεται στους περισσότερους αγρούς, ειδικά σε μέρη που έχουν περάσει ζώα και έχει κοπριά, αφού αγαπά το άζωτο. Έχει ύψος έως και ένα μέτρο, ίσιο κορμό που καλύπτεται, όπως και τα φύλλα, από τριχούλες, που στο άγγιγμα τους προκαλούν έντονο κνησμό.

Το μάζεμά της θέλει προσοχή, αφού τα οδοντωτά φύλλα της μάλλον προειδοποιούν ότι θα ακολουθήσει τσούξιμο, ερεθισμός και πόνος σε όποιον την ακουμπήσει χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις. Πάντα όμως δίπλα στην τσουκνίδα, φυτρώνει η μολόχα. Αν τρίψετε τα φύλλα της μολόχας πάνω στον ερεθισμό, θα ανακουφιστείτε άμεσα.

Όπως και πολλά άλλα χόρτα, η τσουκνίδα ήταν ένα θρεπτικό φαγητό, σε εποχές φτώχειας και πολέμων. Δεν κοστίζει, αφθονεί στους αγρούς και υπάρχουν πολλοί γευστικοί τρόποι παρασκευής της. Οι νοικοκυρές την ετοιμάζουν βραστή, με αγνό παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι, την χρησιμοποιούν σε πίτες και κρητικά καλλιτσούνια, την προσθέτουν στα τσιγαριαστά χόρτα ή παρασκευάζουν πομάδα (πέστο) με ελαιόλαδο. Επίσης, στο παραδοσιακό σφουγγάτο της Κρήτης, που στην ουσία είναι η σύγχρονη ομελέτα με χόρτα ή λαχανικά εποχής.

Η τσουκνίδα μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα. Βράζοντας μερικά ξερά φύλλα σε νερό, έχετε ένα φάρμακο για το κρύωμα και τον βήχα, την αλλεργική ρινίτιδα, την υπέρταση, την αρθρίτιδα και διάφορες παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Η κατανάλωσή της ωστόσο, θα πρέπει να γίνει με σύνεση και κατόπιν συννενοήσεως με τον θεράποντα ιατρό σας, γιατί μπορεί να αλληλεπιδράσει με την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή της από γυναίκες που πάσχουν από αδενώματα της μήτρας ή κυοφορούν και από άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη πηκτικότητα στο αίμα και αρτηριοσκλήρυνση.


Read more »

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Η θέληση

Όσοι ακολουθούν τον δρόμο της πνευματικής εξέλιξης αντιμετωπίζουν συχνά ένα πρόβλημα. Έχουν την αίσθηση ότι δεν μπορούν να επιβληθούν στον εαυτό τους και έτσι δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα με την ταχύτητα που επιθυμούν. Τίθεται λοιπόν το ζήτημα της αυτοεπιβολής. Γιατί δίνουμε μάχες με τον εαυτό μας, βασανιζόμαστε από εσωτερικές συγκρούσεις, οι αποφάσεις μας είναι ασθενικές και τα αποτελέσματα πενιχρά; Οι περισσότεροι από εμάς θα λέγαμε ότι δεν διαθέτουμε αρκετά ισχυρή θέληση και ότι πρέπει να την ασκήσουμε για να δυναμώσει. Είναι όμως αυτή η αποκλειστικά σωστή τοποθέτηση; Ίσως πριν αποφασίσουμε να γυμνάσουμε την θέλησή μας καλό θα ήταν να προσεγγίσουμε το θέμα αυτό από μια άλλη οπτική γωνία, η οποία σχετίζεται περισσότερο με την αυτογνωσία και δευτερευόντως με την θέληση.
Ας δούμε ένα παράδειγμα. Φανταστείτε ότι βαδίζετε σε έναν δρόμο και ξαφνικά βλέπετε μπροστά σας ένα χαντάκι. Πως αντιδράτε; Αρχίζετε να έχετε διλήμματα, να παλεύετε με τον εαυτό σας, να προσπαθείτε και να μην τα καταφέρνετε όπως κάποιος που επιθυμεί να κόψει το κάπνισμα; Φυσικά όχι. Δεν συμβαίνουν μέσα σας τέτοιες διεργασίες, αλλά αυτομάτως σταματάτε γιατί διακρίνετε τον άμεσο κίνδυνο. Η αντίληψη αυτού του κινδύνου δρα μέσα σας κεραυνοβόλα και το σώμα σας αντιδρά σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Ούτε διλήμματα, ούτε συγκρούσεις με τον εαυτό μας, ούτε προσπαθώ και δεν μπορώ. Αυτό λοιπόν είναι η θέληση. Ενεργεί με έναν θα λέγαμε κατακλυσμικό τρόπο. Εξαλείφει χωρίς προσπάθεια, χωρίς αγώνες, χωρίς την πάροδο χρόνου, όλα όσα της αντιτίθενται. Και μάλιστα δεν τα καταπιέζει στο υποσυνείδητό μας ώστε να μετατραπούν σε απωθημένες επιθυμίες, διότι δεν αφήνει μέσα μας καμία αμφιβολία. Σαρώνει τα πάντα και ο εαυτός μας συνεργάζεται μαζί της με μεγάλη προθυμία, γι αυτό δεν χρειάζεται να πιεστούμε καθόλου.
Που οφείλεται λοιπόν αυτή η εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα της θέλησής μας; Οφείλεται στο ότι διακρίναμε τον κίνδυνο χωρίς αμφιβολίες. Ή σταματάμε αμέσως, ή πέφτουμε στο χαντάκι. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Και εφ΄ όσον δεν υπάρχει εναλλακτική λύση η κατάσταση είναι αυτό που θα ονομάζαμε συμβολικά μονόδρομος. Άρα ενεργούμε. Όταν όμως αποφασίσουμε να σταματήσουμε το κάπνισμα γιατί η θέλησή μας δεν λειτουργεί με αυτόν τον αποτελεσματικό τρόπο, την στιγμή που γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία; Εδώ είναι που ξεγελάμε τον ίδιο μας τον εαυτό λέγοντας πως δεν έχουμε ισχυρή θέληση. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Στην πραγματικότητα ενώ γνωρίζουμε τους κινδύνους του καπνίσματος, πιστεύουμε ότι εμείς ειδικά θα την γλιτώσουμε. Η ελπίδα αυτή παραλύει την θέλησή μας. Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε έναν μονόδρομο, αλλά σε μια διασταύρωση. Η μια περίπτωση είναι να σταματήσουμε το κάπνισμα για να μην βλάψουμε την υγεία μας, η άλλη περίπτωση είναι να ελπίζουμε ότι θα την γλιτώσουμε, συν φυσικά την απόλαυση που βιώνουμε καπνίζοντας. Η δεύτερη αυτή περίπτωση είναι ευκολότερη, θα λέγαμε βολικότερη και γι αυτό την ακολουθούμε. Δεν είναι ότι δεν διαθέτουμε ισχυρή θέληση, απλώς δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τα πράγματα με τον ίδιο μας τον εαυτό και η ομιχλώδης εσωτερική ατμόσφαιρα δεν βοηθάει την θέλησή μας. Αυτή μπορεί να δράσει μόνο όταν μέσα μας υπάρχει μια σκέψη, όχι δύο.
Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα. Έστω ότι αποφασίζουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιο ελάττωμά μας, τον θυμό μας. Γιατί δεν τα καταφέρνουμε; Είναι πολύ απλό. Ενώ βλέπουμε ότι ο θυμός έχει πολλά αρνητικά αποτελέσματα ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι σε κάτι μας χρησιμεύει. Ασκούμε π.χ. πίεση στο περιβάλλον μας πετυχαίνοντας έτσι κάποια αποτελέσματα που επιθυμούμε, τρομάζουμε τους εχθρούς μας και προστατευόμαστε, διεκδικούμε αποτελεσματικότερα τα δικαιώματά μας... Την στιγμή λοιπόν που πιστεύουμε στην χρησιμότητα του θυμού πως είναι δυνατόν να τον αποβάλλουμε από μέσα μας; Θα προσπαθούμε, θα χρονοτριβούμε, θα υποτροπιάζουμε συνεχώς, θα λέμε θεωρίες περί αδύναμης θέλησης, θα κάνουμε ασκήσεις για να την δυναμώσουμε, θα κάνουμε επίσης ασκήσεις και για τον θυμό (αν ανήκουμε σε κάποια σχολή, ή από βιβλία). Όλα αυτά όμως μας θέτουν εκτός πραγματικότητας. Η αλήθεια βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ διακρίνουμε κάτι αρνητικό στον θυμό ενδόμυχα πιστεύουμε ότι μας χρησιμεύει και μας προστατεύει. Η πρώτη πεποίθηση είναι συνειδητή και η δεύτερη υποσυνείδητη. Η συνειδητή πεποίθηση μας τιμά, είμαστε ένας άνθρωπος με ιδανικά, θέλουμε να βελτιωθούμε. Η δεύτερη πεποίθηση είναι ταπεινωτική. Χρησιμοποιούμε κάτι κακό προς ίδιον όφελος.
Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία τα περί θέλησης,για να αποκρύψουμε τις ενδόμυχες επιθυμίες μας, που δεν είναι και τόσο τιμητικές για μας. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται για να απελευθερώσουμε την θέλησή μας και αυτή να δράσει απρόσκοπτα είναι μια καλή και ειλικρινής συζήτηση με τον εαυτό μας. Αυτό που ισχυρίζομαι ότι θέλω να κάνω, το θέλω πραγματικά; Θέλω όλες του τις συνέπειες; Η μήπως προσπαθώ να μπω από την πίσω πόρτα, να καρπωθώ κάποια αποτελέσματα χωρίς όμως στην πραγματικότητα να αλλάξω εγώ ο ίδιος; Άρα πριν αποφανθούμε ότι η θέλησή μας δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένη πρέπει να την εκδηλώσουμε, ξεκαθαρίζοντας πρώτα τις πραγματικές μας προθέσεις. Τότε θα διαπιστώσουμε ότι συμβαίνουν εντυπωσιακές αλλαγές μέσα μας. Η θέλησή μας επιβάλλεται χωρίς καταπίεση, χωρίς αγώνες, χωρίς εσωτερικές συγκρούσεις και παράλογες στερήσεις. Αν κάτι το θέλουμε ειλικρινά, το πιστεύουμε, χωρίς να ελπίζουμε σε εναλλακτικές λύσεις, τότε θα δούμε ότι το πραγματοποιούμε εύκολα. Το κάπνισμα θα το κόψουμε μόνο όταν πάψουμε να ελπίζουμε ότι θα την γλιτώσουμε στο θέμα της υγείας, μόνο όταν πάψουμε να αισθανόμαστε ότι η απόλαυση που προσφέρει είναι κάτι το αναντικατάστατο. Διαφορετικά όσο και να δυναμώνουμε την θέλησή μας δεν θα πετύχουμε τίποτα, γιατί απλώς δεν θα την χρησιμοποιήσουμε καθόλου. Π.χ. Ποιος ο λόγος να κάνω γιόγκα για να ηρεμήσω ενώ μπορώ να το πετύχω με ένα ταξιδάκι στα νησιά, ή με ένα λεξοτανίλ. Την στιγμή που υπάρχουν τρεις εναλλακτικές λύσεις γιατί να επιλέξω την δυσκολότερη και πιο βαρετή, δηλαδή την γιόγκα; Συνεπώς σαν συμπέρασμα προκύπτει ότι η θέλησή μας λειτουργεί μόνο όταν έχουμε μια δυνατότητα χωρίς εναλλακτικές λύσεις και αφού κάνουμε πρώτα μια καλή συζήτηση με τον εαυτό μας, ως προς το αν πραγματικά θέλουμε αυτό που ισχυριζόμαστε ότι θέλουμε.
Όταν πραγματοποιηθούν όλα τα προηγούμενα τότε η θέλησή μας μπορεί να λειτουργήσει. Έχουμε ξεπεράσει το πρώτο εμπόδιο, που είναι το σαμποτάζ που μας κάνει ο ίδιος μας ο εαυτός. Δεν υπάρχουν μέσα μας εσωτερικές συγκρούσεις. Ξέρουμε τι θέλουμε, το πιστεύουμε πραγματικά και δεν βλέπουμε καμία ευκολότερη λύση. Τότε έχοντας ξεκαθαρίσει τα πράγματα μέσα μας περνούμε στην δεύτερη φάση που είναι η αντιμετώπιση των αντικειμενικών δυσκολιών. Εκεί ενδέχεται να υπάρξει προσπάθεια και κόπος, όχι όμως πάλη με τους δισταγμούς μας και με τις αμφιβολίες μας. Αυτά τελείωσαν. Υπάρχει πλέον η πράξη. Στο στάδιο αυτό διαπιστώνουμε ότι η θέλησή μας είναι μια υπαρκτή και πολύ ισχυρή δύναμη. Όταν προσπαθούμε να επιτύχουμε κάτι και δεν τα καταφέρνουμε το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι αν το επιθυμούμε πραγματικά. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν έχουμε ξεγελάσει τον εαυτό μας. Κατόπιν πρέπει να αναρωτηθούμε αν είναι αντικειμενικά εφικτό.
Η πραγματική εκδήλωση της θέλησής μας παράγει μέσα μας αποτελέσματα που δεν έχουν σχέση με την καταπίεση, το ζόρισμα, τις στερήσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις. Έχουμε την ψευδαίσθηση (και εδώ έχουν βάλει το χεράκι τους οι θρησκείες και η συνομοταξία των ανέραστων ανθρώπων) ότι θέληση σημαίνει δυσκολίες, κόπωση και στερήσεις ευχάριστων για μας πραγμάτων. Αυτό είναι λάθος. Θέληση σημαίνει ευκολία, αμεσότητα αποτελεσμάτων και γενικώς μια εσωτερική ευεξία, ίσως ευτυχία. Η θέληση είναι το να ερχόμαστε σε συμφωνία με τους βαθύτερους στόχους της ύπαρξής μας και με την εξελικτική τάση του κόσμου. Πως αυτό θα μπορούσε να μας βάλει σε εσωτερικές συγκρούσεις; Η σύγκρουση προκαλείται όταν ένα κομμάτι του εαυτού μας δεν έχει συντονιστεί με τα βαθύτερα στρώματα του είναι μας. Όταν ο συντονισμός γίνει τότε όλος μας ο εσωτερικός κόσμος κινείται σαν ένα συμπαγές σώμα. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας και ευτυχίας, χωρίς ιδιαίτερους λόγους. Για να εκπληρώσουμε έναν στόχο μας ασφαλώς θα εγκαταλείψουμε πολλά πράγματα, η εγκατάλειψη αυτή όμως δεν θα μας είναι δυσάρεστη γιατί όλα αυτά δεν θα μας ενδιαφέρουν πλέον. Ενδιαφερόμαστε για τον στόχο μας. Τα υπόλοιπα τα παρατάμε με μιας και αυτό το βιώνουμε σαν απελευθέρωση, όχι σαν στέρηση.
Αναφέραμε προηγουμένως το θέμα του συντονισμού με τα βαθύτερα στρώματα της ύπαρξής μας. Τι θέλουμε στην πραγματικότητα; Θέλουμε να σπουδάσουμε π.χ. νομική, γιατί εκεί υπάρχει κάτι που πραγματικά μας εκφράζει, ή επιθυμούμε το χρήμα, την δόξα και να ικανοποιήσουμε τις αυθάδεις και πιεστικές απαιτήσεις των γονιών μας; Αν τα κίνητρά μας δεν είναι ειλικρινή και ξεκαθαρισμένα τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι δυσκολίες πολλαπλασιάζονται και η θέλησή μας αποδεικνύεται ανεπαρκής. Αν όμως τις σπουδές σε αυτό τον κλάδο τις ακολουθούμε γιατί κάτι μέσα μας είναι φτιαγμένο γι αυτό, τότε έχουμε συντονιστεί με τον βαθύτερο πυρήνα της ύπαρξής μας, κάνουμε αυτό που αυτός επιθυμεί και η ενέργεια της θέλησής μας είναι τόσο μεγάλη που υπερπηδάμε όλα τα εμπόδια με ευκολία και με μια αίσθηση ευχαρίστησης και πληρότητας. Κοινώς τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας.

Η θέληση είναι ένα πολύ βαθύ φαινόμενο. Έρχεται από πολύ βαθιά γι αυτό δεν συντονίζεται καθόλου καλά με τις επιφανειακές μας επιθυμίες, που κάλλιστα μπορεί να μην είναι καν δικές μας. Αν αυτές κατορθώσουν να εκμεταλλευτούν την θέλησή μας προκειμένου να πραγματοποιηθούν τότε επέρχεται η καταστροφή, η δυστυχία και η γέννηση ενός ψεύτικου και παραμορφωμένου εαυτού. Αν έχουμε την ωριμότητα και την δύναμη να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: Τι πραγματικά θέλω εγώ από την ζωή μου, και καταφέρουμε να ακούσουμε και κυρίως να αποδεχθούμε την απάντηση, τότε προσπαθώντας να πετύχουμε αυτούς τους στόχους θα συνειδητοποιήσουμε ότι ένα μεγάλο ποσό ενέργειας διοχετεύεται μέσα μας. Έννοιες όπως προσπάθεια, αγώνας, στερήσεις, αποκτούν τελείως διαφορετικό περιεχόμενο, όχι δυσάρεστο, αλλά ευχάριστο. Πρέπει όμως να ακολουθήσουμε τον εαυτό μας όχι τους άλλους, ούτε τα ελαττώματά μας, τις φιλοδοξίες μας, τις μικροκακίες μας, τους εγωισμούς μας. Πρέπει να είμαστε ο ταπεινός αληθινός εαυτός μας. Πρέπει να ανακαλύψουμε ποια είναι η πραγματική μας θέση στην ζωή. Όχι απαραιτήτως τα μεγαλεία. Όταν βρούμε την θέση μας (και αυτό δεν το βρίσκουμε με το μυαλό μας, αλλά με την καρδιά μας), τότε η θέληση απελευθερώνεται, δυναμώνει με γεωμετρική πρόοδο, χωρίς καν να χρειαστεί να εκτελέσουμε ασκήσεις και ειδικές τεχνικές από αυτές που κυκλοφορούν κατά εκατοντάδες.


Read more »

Η άγνοια της πραγματικότητας και ο πόνος

Τις περισσότερες φορές δεν βλέπουμε τον άλλο, βλέπουμε συνεχώς τον εαυτό μας. Δεν παρατηρούμε σχεδόν ποτέ την πραγματικότητα, μέχρι να μας συμβεί κάποια εκστατική εμπειρία. Βλέπουμε ότι προβάλλει, ή ότι ερμηνεύει ο νους: ζούμε στην ερμηνεία, στο μάτριξ των νοητικών προγραμμάτων που διαθέτουμε, σύμφωνα με τις προσδοκίες, τις μεθόδους αξιολόγησης. ... Ο νους εκπαιδεύεται να κοιτάζει αόριστα ένα λουλούδι με το βλέμμα του βοτανολόγου, και μια καρδιά με τη γνώση ενός ανατόμου. Κανείς επιστήμονας δεν βρήκε αναλύοντας ένα τριαντάφυλλο, αυτό που ονομάζουμε ομορφιά...Τα πάντα έγιναν βαρετά, προβλέψιμα. Χάθηκε η μαγεία... Όλη μας η ζωή είναι μια ερμηνεία, Δεν σχετιζόμαστε με αληθινούς ανθρώπους, με τη φύση, με το σύμπαν, αλλά με ολογράμματα κατασκευασμένα από εμάς τους ίδιους. Η άγνοια της πραγματικότητας είναι η ρίζα του πόνου σε αυτό το θέατρο των σκιών. Ο νους πρέπει να...
αδειάσει για να γεμίσει από αυτό που Υπάρχει. Τότε, για πρώτη φορά, αντιλαμβάνεται το μεγαλείο του μυστηρίου της ζωής και αφυπνίζεται από το συλλογικό όνειρο-εφιάλτη. 


Τις περισσότερες φορές δεν βλέπουμε τον άλλο

Όλοι μας χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνικές ή μηχανισμούς για ν' ανακουφιστούμε από την εσωτερική ένταση και να προφυλαχθούμε από επώδυνες εμπειρίες. Από τους μηχανισμούς αυτούς μερικοί λειτουργούν συνειδητά, οι πιο πολλοί όμως λειτουργούν ασυνείδητα. Οι ψυχικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούμε ασυνείδητα για να μειώσουμε το άγχος και να διευθετήσουμε τις συγκρούσεις μας, λέγονται αμυντικοί μηχανισμοί. Υπάρχει μεγάλος αριθμός αμυντικών μηχανισμών και κάθε άτομο μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιο συνδυασμό από αυτούς. Όσο πιο φυσιολογικό είναι το άτομο τόσο λιγότερες είναι οι ασυνείδητες συγκρούσεις της παιδικής του ηλικίας, που δεν έχουν λυθεί, οπότε και μικρότερη η ανάγκη για κινητοποίηση αμυντικών μηχανισμών. Όσο πιο νευρωτικό ή διαταραγμένο στην προσωπικότητα του, τόσο υπάρχουν άλυτες ασυνείδητες συγκρούσεις, που συνεχώς κινητοποιούν αμυντικούς μηχανισμούς, που δημιουργούν συμπτώματα και έκπτωση της διαπροσωπικής ή κοινωνικής ή επαγγελματικής λειτουργίας του ατόμου. Ορισμένοι μιλούν επίσης για «ώριμους» ή «προσαρμοστικούς» και «ανώριμους» ή «δυσπροσαρμοστικούς» μηχανισμούς ανάλογα με τον βαθμό που παραποιείται η πραγματικότητα, σαν αποτέλεσμα της λειτουργίας του συγκεκριμένου αμυντικού μηχανισμού. Σε κάθε περίπτωση λειτουργούν ως παραμορφωτικοί φακοί. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικούς, χωρίς να τους αναλύσουμε : αναπλήρωση, αναστροφή, απώθηση, άρνηση, διανοητικοποίηση, διάσχιση, διαχωρισμός, εκδραμάτιση, ενσωμάτωση, εξιδανίκευση, καταστολή, μετάθεση, μετατροπή, μόνωση, παλινδρόμηση, υποκατάσταση κ.λπ. 

Προβολή λέγεται εκείνος ο μηχανισμός άμυνας κατά τον οποίο το άτομο μεταθέτει στους άλλους στοιχεία , ιδιότητες, συμπεριφορές που υπάρχουν μέσα του, προκειμένου να αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες ή ενοχές. 

Ο μηχανισμός της προβολής διαλύει το σύνδεσμο ανάμεσα στις επικίνδυνες ενορμήσεις και το Εγώ και σ΄αυτό μοιάζει με την άμυνα της απώθησης. Δηλαδή το ασυνείδητο [Αυτό (id)] στην απώθηση όσο και το Εγώ στην προβολή εμποδίζουν τις απειλητικές ενορμήσεις να συνειδητοποιηθούν. Με την απώθηση η ανεπιθύμητη σκέψη απωθείται, καταχωνιάζεται στο ασυνείδητο, ενώ στην προβολή αποδίδεται στον έξω κόσμο. Η προβολή ανακουφίζει το άτομο ψυχικά , γιατί το απαλλάσσει από το δυσβάσταχτο φορτίο των ενοχών και των ευθυνών. 

άλλωστε ,όπως έγραφε και ο Κ.Π.Καβάφης: 

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας 
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις, 
αν δεν τους κουβανείς μες την ψυχή σου, 
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου 

βλέπουμε συνεχώς τον εαυτό μας. Δηλαδή προβάλλουμε τις δικές μας ποιότητες στους άλλους. Αλλά ποιόν εαυτό προβάλλουμε~ Τον ψευδαισθησιακό, τον κατακερματισμένο εαυτό, που είναι αποτέλεσμα ενδοβολής πολλαπλών εξωτερικών καθρεπτισμών των άλλων συνανθρώπων, που και αυτοί με τη σειρά τους προβάλλουν στον καθρέφτη της συνείδησής μας το δικό τους φαντασιακό εαυτό ...;Μοιάζει δηλαδή με το δωμάτιο των καθρεπτών με τα πολλαπλά είδωλα, που κατασκεύασε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ο Γκουρτζίεφ και στη συνέχεια ο Ουσπένσκυ υποστηρίζουν ότι το εγώ του ανθρώπου αποτελείται από πολυάριθμα διαφορετικά και συχνά αντιθετικά υπο-εγώ που εναλλάσσονται στο τιμόνι της συνειδητότητας, αλλά αγνοούν το ένα την παρουσία των άλλων, εξ αιτίας της ύπαρξης μονωτικών ψυχολογικών διαχωριστικών , που ονομάζουν αντικρουστήρες. Ο Ηράκλειτος δηλώνει χαρακτηριστικά : « Ξεχνούν και δεν προσέχουν ότι συμβαίνει γύρω τους, στον ξύπνιο τους οι άνθρωποι ,όπως στον ύπνο τους. Οι ανόητοι, αν και ακούν είναι σαν τους κουφούς : σ'αυτούς ταιριάζει το γνωμικό πως και παρόντες απουσιάζουν. Δεν πρέπει να μιλά κανένας και να πράττει σαν να είναι κοιμισμένος. Ένας και κοινός είναι ο κόσμος για τους ξυπνητούς. Οι κοιμισμένοι ζουν ο καθένας στο δικό του κόσμο. Θάνατος είναι ότι βλέπουμε στον ξύπνιο μας κι όνειρα ότι βλέπουμε στον ύπνο μας ». Αυτό το προσωπικό σύμπαν στο οποίο είναι καθηλωμένοι, δογματικοί , ασυνείδητοι και απομονωμένοι οι άνθρωποι, αντιστοιχεί στην κατάσταση του δεσμώτη στο βάθος του σπηλαίου του Πλάτωνα. Η έννοια του σπηλαίου προϋπάρχει στα Ορφικά κείμενα , όπου ο γήινος κόσμος απεικονίζεται στεγασμένος μέσα σε ένα σκοτεινό σπήλαιο. Στη σύγχρονη εποχή ο Μύθος του σπηλαίου έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά λογοτεχνικά κείμενα και κινηματογραφικά έργα, όπως τον Γλάρο Ιωνάθαν και το Μάτριξ, για να αναφέρω τα πιο δημοφιλή.


Δεν παρατηρούμε σχεδόν ποτέ την πραγματικότητα, μέχρι να μας συμβεί κάποια εκστατική εμπειρία. 

Βλέπουμε σκιές που προβάλλονται στον τοίχο του σπηλαίου (στην οθόνη του νου) μέχρις ότου κατορθώσουμε να ελευθερωθούμε από τις αλυσίδες και ανεβούμε στον κόσμο του φωτός. Σε περιπτώσεις μεγάλου κινδύνου, ξαφνιάσματος, έντονης φυσικής προσπάθειας ή βαθιάς χαλάρωσης μπορεί να σύννεφα των σκέψεων να αραιώσουν και να δούμε για λίγο καθαρά, χωρίς την παρεμβολή των νοητικών παραμορφώσεων. Ο Maslow τις ονομάζει "Κορυφαίες Εμπειρίες". Οι Ταοϊστές, σαρτόρι. Δυστυχώς αυτή η λάμψη που φωτίζει τα σκοτάδια διαρκεί ελάχιστα και συχνά την ξεχνάμε ή στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί το πρώτο βήμα, την αρχή μιας επίπονης, και σταδιακής πορείας προς τη γνώση και την αλήθεια. 

"Σηκώνεται, στρέφει το λαιμό του, περπατά, κοιτάζει προς το μέρος της φωτιάς και εν συνεχεία προς τα αντικείμενα που περιδιαβαίνουν το παρατείχισμα" (Από τον Μύθο του Σπηλαίου) 

Βλέπουμε ότι προβάλλει, ή ότι ερμηνεύει ο νους: ζούμε στην ερμηνεία, στο μάτριξ των νοητικών προγραμμάτων που διαθέτουμε, σύμφωνα με τις προσδοκίες, τις πεποιθήσεις και τις μεθόδους αξιολόγησης. ... 

Ο φιλοσοφικός υλισμός δέχεται ότι τα αισθήματα είναι «σύμβολα» των πραγμάτων. Θα ήταν ακριβέστερο να πούμε είδωλα ή απεικονίσεις πραγμάτων. Είναι γνωστό πως ο εγκέφαλος φιλτράρει και επεξεργάζεται τα ερεθίσματα που συλλέγουν οι αισθήσεις μας. Υπολογίζεται ότι από τα εκατομμύρια των πληροφοριών χρησιμοποιεί μόλις ένα 10% για να κατασκευάσει την εικόνα που αντιλαμβανόμαστε ως "πραγματικότητα". To είδος των ερεθισμάτων που θα επιλέξει για να επεξεργαστεί, εξαρτάται από τον εγγενή προγραμματισμό του. Έτσι, ακόμη κι αν ο αμφιβληστροειδής του οφθαλμού μας κατέγραφε μια παρουσία που βρίσκεται έξω από τις πεποιθήσεις και τον προγραμματισμό μας, π.χ. ένα αστρικό σώμα ή την ενεργειακή αύρα, αυτή εικόνα θα περνούσε απαρατήρητη στη συνείδησή μας, αν δεν ταίριαζε με τις πεποιθήσεις μας ! Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες αισθήσεις. Στη διαταραχή μετατροπής , που παλιά ονομαζόταν κακόφημα "υστερία" και ιστορικά μετά τον Ιπποκράτη μελέτησαν ο Σαρκώ με τον Φρόϋντ, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως απώλεια της αίσθησης της αφής ή του πόνου, διπλωπία (βλέπει διπλά τα αντικείμενα), τύφλωση, κώφωση, παράλυση, χωρίς όμως να υπάρχει οργανική βλάβη! Παρομοίως η ύπνωση μπορεί να υποβάλλει σε κάποιον να βλέπει ή να μην βλέπει ένα αντικείμενο σε κατάσταση εγρήγορσης. 

Ο εγκέφαλος έχει μια διπλή δράση. Συλλαμβάνει φιλτραρισμένα ερεθίσματα και στη συνέχεια προβάλλει στη συνειδητότητα επεξεργασμένες εικόνες. Θα λέγαμε ότι πιο πολύ είναι προβολέας παρά δέκτης! Όταν βλέπεις ένα πρόσωπο και λες ότι είναι άσχημο, αυτό που βλέπεις δεν είναι μια ουδέτερη περιγραφή των χαρακτηριστικών, αλλά η κριτική ερμηνεία μέρους ενός ειδώλου, στην οποία προστίθενται αυθαίρετα δικά σου στοιχεία αξιολόγησης. Λόγω των διαφορετικών προγραμματισμών και ανάλογα με τη διάθεσή του , ο κάθε άνθρωπος θα δει και κάτι διαφορετικό. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι κοινοί κώδικες ερμηνείας που μεταβάλλονται από εποχή σε εποχή και από λαό σε λαό. Για το λόγο αυτό λέμε ότι ζούμε ο καθένας στη δική του πραγματικότητα! Σε κατάσταση αισθητηριακής έλλειψης, που παράγεται σε ειδικές δεξαμενές (floating tanks ) ισοτονικού και ισοθερμικού υγρού, όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι έχουν έντονες ψευδαισθήσεις. O εγκέφαλος προβάλλει αισθητικές εμπειρίες, σαν όνειρα με ανοιχτά μάτια . Αυτό το φαινόμενο είναι ενεργό και στην καθημερινότητα, αλλά επισκιάζεται από την ένταση των εξωτερικών ερεθισμάτων. Όπως δηλαδή συμβαίνει με τα αστέρια στον ουρανό την ημέρα. Αν όμως κάποιος έχει την ατυχία να πέσει μέσα στο «πηγάδι» της συνειδητότητάς του , όπως συμβαίνει με τους ψυχωτικούς, αυτά τα φυσιολογικά αόρατα στοιχεία εμπλέκονται ενεργά με την συμβατική πραγματικότητα . Όταν με τον διαλογισμό γίνεται διάφανη η ατμόσφαιρα των σκέψεων, και σταματάει ο μηχανισμός της προβολής, που μας μονώνει από το εξωτερικό περιβάλλον, αλλά και την εσωτερική μας υπόσταση, αρχίζει να λειτουργεί ένα άλλο κανάλι αμεσότερης και ασφαλέστερης κατανόησης, που ονομάζουμε διαίσθηση και διόραση. Το ενεργειακό μας πεδίο, στα διάφορα κραδασμικά στρώματα, δέχεται και εκπέμπει πλήθος μηνυμάτων , που συνήθως μένουν στο περιθώριο της συνειδητότητας ή αναμειγνύονται με νοητικές προβολές. Όταν ανοίξει η πρόσβαση αυτού του πεδίου στη συνείδηση, τότε παράγονται πολλά από τα φαινόμενα που μελετά η μεταφυσική και η παραψυχολογία. Σ΄αυτό το επίπεδο τα χωροχρονικά όρια εκμηδενίζεται και η ίδια η φαινομενικά σταθερή ύλη γίνεται ρευστή και εύπλαστη. Μιλάμε για Έξω Αισθητηριακή Αντίληψη, Πρόγνωση, Οπισθόγνωση, Τηλεπάθεια, Τηλεκινησία, Ψυχομετρία, Υλοποίηση, Εξαΰλωση, Τηλεμεταφορά, πρόσβαση στα Συμπαντικά αρχεία ( Ακασικό Πεδίο ή Μορφογενετικά πεδία) κλπ. 

Οι μύστες όλων των εποχών περιέγραψαν παρόμοιες εμπειρίες που επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα της κβαντομηχανικής. Η σύγχρονη επιστήμη αρχίζει δειλά δειλά να προσεγγίζει πειραματικά αυτά τα φαινόμενα που στο παρελθόν ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Θα δώσω δύο παραδείγματα. Από τις αρχές του ΄90 έγιναν γνωστά τα πρώτα πειράματα κβαντικής τηλεμεταφοράς . Πριν από μερικά χρόνια (το 1993), μια διεθνής ομάδα έξι επιστημόνων από τις ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ (C.Bennett της IBM, R.Jozsa, W.Wootters, G.Brassard, C.Crepeau, A.Peres) βρήκαν έναν τρόπο για να πραγματοποιήσουν το πολυσυζητημένο φαινόμενο της τηλεμεταφοράς, χρησιμοποιώντας ένα πολυσυζητημένο παράδοξο φαινόμενο της κβαντομηχανικής, γνωστό ως φαινόμενο Einstein - Podolsky - Rosen. Εν συντομία, βρήκαν έναν τρόπο να ανιχνευθεί-αναλυθεί ένα μέρος των πληροφοριών από ένα αντικείμενο Α, το οποίο κάποιος θα ήθελε να τηλεμεταφέρει, ενώ συγχρόνως προκαλείται το πέρασμα πληροφορίας, μέσω του φαινομένου Einstein-Podolsky-Rosen, σε ένα άλλο αντικείμενο C, το οποίο δεν έχει έλθει ποτέ σε επαφή με το αντικείμενο Α. Αργότερα, με κατάλληλη επεξεργασία του C ανάλογα με τις ανιχνευθείσες πληροφορίες, είναι δυνατό να οδηγηθεί με κατάλληλους μηχανισμούς το αντικείμενο C ακριβώς στην ίδια κατάσταση, όπως ήταν το Α προτού αυτό αναλυθεί. Μια άλλη πειραματική επιβεβαίωση της κβαντικής τηλεμεταφοράς πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ τον Δεκέμβριο του 1997. Αυτό το πρόγραμμα διευθύνθηκε από τον Δρ. Anton Zeilinger του Ιδρύματος για τη πειραματική φυσική στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ. Το πείραμα Caltech (California Institute of Technology) πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο (Οκτώβριος) του 1998. Πήρε το πείραμα του Ίνσμπρουκ και επέτυχε ακόμη ακριβέστερα αποτελέσματα με την προσθήκη ενός τρίτου ανιχνευτή στις συσκευές πειράματος. Αυτά τα πειράματα πιθανόν να μην οδηγούν επί του παρόντος στην τεχνολογία του Star Trek, αλλά μπορούν να βοηθήσει στην περίτεχνη κρυπτογραφία και στα "κβαντικά computers, με απείρως μεγαλύτερες δυνατότητες από τα σημερινά. 

O Ronald Mallett, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Connecticut βασίστηκε στις εξισώσεις του Αϊνστάιν για να σχεδιάσει μία χρονομηχανή που χρησιμοποιεί την κυκλοφορία δεσμών laser. Επί του παρόντος τα πειράματα γίνονται με υποατομικά σωματίδια (νετρόνια.). Η θεωρία του Αϊνστάιν αποδέχεται τη δυνατότητα μιας χωροχρονικής στρέψης, αλλά υποστηρίζει ωστόσο ,ότι χρειάζεται μία ανυπολόγιστα γιγάντια ποσότητα μάζας. Ο Mallett, καθηγητής φυσικής για 30 χρόνια, υπολόγισε μια εναλλακτική λύση, Η χρονομηχανή που σχεδιάσε, χρησιμοποιεί φως με τη μορφή κυκλοφορούμενου laser, για να στρεβλώσει ή να καμπυλώσει το χρόνο, αντί να χρησιμοποιηθούν αντικείμενα με μάζα. Ο κος Δανέζης είναι πιο ειδικός να μας δώσει λεπτομερέστερες εξηγήσεις. Ο καθηγητής Mallett είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος και πιστεύει πως ο άνθρωπος θα μπορέσει να ταξιδέψει στο χρόνο μέσα σ' αυτόν τον αιώνα. Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν την ιδέα του ταξιδιού στο χρόνο ανησυχητική, αν και ο Mallett - συνήγορος της θεωρίας των παραλλήλων συμπάντων - μας εγγυάται πως οι χρονομηχανές δε θα παρουσιάσουν κανέναν κίνδυνο. 

«Το παράδοξο του παππού (η υπόθεση ότι κάποιος ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και σκοτώνει τον παππού του) δεν αποτελεί ζήτημα» λέει ο Mallett. «Κατά μία άποψη, το ταξίδι στο χρόνο σημαίνει πως ταξιδεύεις συγχρόνως στο χρόνο αλλά και μέσα σε άλλα σύμπαντα. Εάν πας πίσω στο παρελθόν, θα βρεθείς σε άλλο σύμπαν. Μόλις φτάσεις στο παρελθόν, κάνεις μία επιλογή και τότε γίνεται ένας διαχωρισμός. Το δικό μας σύμπαν δε θα επηρεαστεί από αυτό που κάνεις στην επίσκεψή σου στο παρελθόν». 

Γύρω μας υπάρχουν αόρατες μικροσκοπικές και μακροσκοπικές πραγματικότητες. Υπάρχουν αόρατες ακτινοβολίες και ενεργειακά πεδία, που όμως μας επηρεάζουν καταλυτικά. Κάθε αόρατο στις αισθήσεις μας πεδίο μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα παράλληλο σύμπαν, στο οποίο είναι δυνατόν να εισχωρήσουμε, αν καταφέρουμε να συντονιστούμε. Η συνειδητότητα μπορεί να ξεφύγει από τα δεσμά των αισθήσεων (το σπήλαιο) και να ανυψωθεί σε ανώτερα επίπεδα απ΄ όπου ελεύθερη θεωρεί την πραγματικότητα των όντων. 

Τα φαινόμενα των εξωσωματικών εμπειριών (Ο.Β.Ε.) , των περιθανάτιων φαινομένων (N.D.E. R.Moody, ΜelvinMorse, El.Kubler Ross, Τάκης Ευδόκας, κ.άλλ. ) και της προγεννητικής μνήμης (Kαυκαλίδης, Braian Weiss, S.Grof και άλλοι) μελετούνται πλέον από πολλούς επιστήμονες, που καταλήγουν να επιβεβαιώσουν τη λειτουργία της συνειδητότητας εκτός του σώματος , όπως διαισθητικά και εμπειρικά γνώριζαν οι μύστες και οι αρχαίοι φιλόσοφοι. Οι γνωστοί φυσικοί νόμοι δεν καταργούνται στα λεγόμενα «θαύματα», αλλά συμπληρώνονται από άλλους νόμους ανώτερης τάξης. Η μία πραγματικότητα διεισδύει μέσα στην άλλη και όλες μαζί αποτελούν μια αδιάσπαστη Ενότητα. 

Τελικά επιστήμη είναι να έχεις μια ενδιαφέρουσα υπόθεση για κάτι και να προσπαθείς να δεις αν είναι σωστή, διατηρώντας ως το τέλος μέσα σου την αμφιβολία για την ορθότητά της. Ψευδοεπιστήμη είναι να έχεις μια πίστη για κάτι και να προσπαθείς να την αποδείξεις με κάθε τρόπο ως ορθή, επιμένοντας να την υποστηρίζεις ακόμη κι αν δεν μπορείς να αποδείξεις την αξία της και μη λαμβάνοντας υπ'όψιν τα ενάντια επιχειρήματα. Όταν όμως η επιστήμη περιορίζει αυθαίρετα τον κύκλο της παρατήρησής της και περιχαρακώνεται σε μια δογματική κοσμοθέαση, γίνεται με τη σειρά της ψευδοεπιστήμη. Ο επιστημονισμός*, οδηγεί σε μια επικίνδυνη παραμόρφωση του επιστημονικού κοσμοειδώλου και διακατέχεται από τις χαμηλές παρορμήσεις της δύναμης, της εξουσίας και της εκμετάλλευσης· έχει μικρή ή περιστασιακή σχέση με τη φιλαλήθεια και είναι μισαλλόδοξος, ψυχρός, αλαζονικός και καταστρεπτικός. Αλλά η επιστημονική παρόρμηση ήταν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεταφυσική επιθυμία του ανθρώπου να γίνει συμμέτοχος στο μυστήριο της ύπαρξης και κοινωνός της αλήθειας. Ο πόθος της γνώσης, στην περίπτωση αυτή, πηγάζει από μια ειλικρινή και ανιδιοτελή αγάπη για την ίδια τη γνώση, που οδηγεί τον άνθρωπο σε μια ψυχική ανάταση, σε έναν εσωτερικό φωτισμό, στη μέθεξή του με το άπειρο, με το θείο, απαλλαγμένος βέβαια από τις δεισιδαιμονίες και τις προλήψεις. Ενώ η μελέτη των παραφυσικών φαινομένων χρίζει λεπτομερή και αυστηρό έλεγχο, η αυτογνωσία, επειδή είναι καθαρά βιωματική, δεν έχει ανάγκη από εξωτερικές επιβεβαιώσεις και αποδείξεις, έτσι όπως δεν χρειάζεται να πείσεις κανένα ότι είσαι χαρούμενος ή λυπημένος.... Απελευθέρωση ή αφύπνιση, λοιπόν σημαίνει την έξοδο από το μερικό και γι αυτό ψευδαισθησιακό, στο γενικό, από το περιορισμένο στο απεριόριστο, από το χρονικό στο άχρονο, από το φαινομενικό γίγνεσθαι στο Είναι. Κάθε βαθμίδα συνείδησης συνοδεύεται από τη δική της αλήθεια και το δικό της βαθμό πραγματικότητας. Η απόλυτη αλήθεια βρίσκεται στην κορυφή αυτής της κλίμακας και ταυτίζεται με το Ένα Αγαθό του Πλάτωνα. 

Είδαμε ότι υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες ανάμεσα στη μυστικιστική και στην κβαντική θεώρηση του κόσμου. Υπάρχει όμως και μια βασική διαφορά. Η απόκτηση ανώτερων γνώσεων στον εσωτερικό επιστήμονα , συνοδεύεται από την υποκειμενική του μεταμόρφωση. Για τον ακαδημαϊκό επιστημονικό κόσμο όμως, οι νέες επαναστατικές γνώσεις, πέρα από την αναζήτηση κερδοσκοπικών τεχνικών εφαρμογών, παραμένουν κλεισμένες στις απλησίαστες σφαίρες της θεωρίας και της αφαίρεσης. Οι περισσότεροι επιστήμονες δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν τις φιλοσοφικές, πολιτιστικές και πνευματικές συνέπειες των θεωριών τους. Το μεγαλύτερο μέρος απ΄αυτούς εξακολουθεί να υποστηρίζει ενεργά μια κοινωνία που βασίζεται στη διασπασμένη μηχανιστική άποψη του κόσμου, μια κοινωνία ανισότητας, οικολογικής καταστροφής και βίας. Αρνούνται να δουν το ενιαίο και αρμονικό σύνολο του κόσμου, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι δομές στη σημερινή κοινωνία είναι ξεπερασμένες και δεν αντανακλούν την αρμονική αλληλουχία που παρατηρούμε στη φύση. Η σημερινή κρίση σε όλα τα επίπεδα είναι καθρέφτης αυτής της ανισορροπίας. Το ανθρώπινο γένος , αν θέλει να επιβιώσει και να ευημερήσει καλείται να βγει από το σπήλαιο της άγνοιας και των ψευδαισθήσεων, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Αρωγοί αυτής της προσπάθειας πρέπει να σταθούν, σε αρμονική συνεργασία με τους φιλοσόφους και τους διανοούμενους, οι συνειδητοποιημένοι επιστήμονες .

Φίλε μου, ξέχασες και πάλι ότι ο νόμος δε νοιάζεται γι' αυτό, πώς μια κατηγορία πολιτών θα απολαμβάνει εξαιρετική ευτυχία, αλλά κινεί τους μηχανισμούς ώστε το αγαθό αυτό να τα' απολαύσει όλη η πόλη, οδηγώντας τους πολίτες με πειθώ και με εξαναγκασμό σε σύμπνοια" υποχρεώνοντάς τους να μεταδίδουν ο ένας στον άλλο την ωφέλεια που ο καθένας τους θα είναι σε θέση να προσφέρει στα κοινά. Κι ο ίδιος νόμος επιδιώκει ν' αναδείξει τέτοιους άνδρες στην πόλη, όχι για να τους δώσει το ελεύθερο να στραφεί ο καθένας τους όπου θέλει, αλλά για να τους αξιοποιήσει στο έπακρο για να δεθεί η πόλη με δεσμούς φιλίας. 

Ο παρακάτω όρκος, κάτι ανάλογο με τον όρκο του Ιπποκράτη που δίνουν οι γιατροί, έχει προταθεί από το φοιτητικό τμήμα της Αμερικανικής Ομάδας της Pugwash *, (της διεθνούς κινήματος των επιστημόνων για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη) ως κατάλληλος για την τελετή αποφοίτησης όλων των νέων επιστημόνων: 

«Υπόσχομαι να εργαστώ για έναν καλύτερο κόσμο, όπου η επιστήμη και η τεχνολογία θα χρησιμοποιούνται με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο. Δεν θα χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου για οτιδήποτε έχει σκοπό να βλάψει τους ανθρώπους ή το περιβάλλον. Καθ' όλη τη σταδιοδρομία μου θα εξετάζω έγκαιρα τις ηθικές συνέπειες της επιστημονικής δράσης μου. Παρότι οι αξιώσεις της θέσης που θα κατέχω μπορεί να είναι πολύ μεγάλες, αποδέχομαι αυτή τη δήλωση, διότι αναγνωρίζω ότι η ατομική ευθύνη αποτελεί το πρώτο βήμα στο δρόμο για την ειρήνη.» 

Ο νους εκπαιδεύεται να κοιτάζει αόριστα ένα λουλούδι με το βλέμμα του βοτανολόγου, και μια καρδιά με τη γνώση ενός ανατόμου. Κανείς επιστήμονας δεν βρήκε αναλύοντας ένα τριαντάφυλλο, αυτό που ονομάζουμε ομορφιά...Τα πάντα έγιναν βαρετά, προβλέψιμα. Χάθηκε η μαγεία... 

Το αληθινό θαύμα και η πραγματική μαγεία είναι η θεώρηση του όντος Όντος : αυτού που πραγματικά υπάρχει και είναι πιο πλούσιο και αξιοθαύμαστο και από την πιο ξέφρενη φαντασίωση. Ζούμε μέσα σε ένα θαύμα αλλά τα μάτια μας είναι νυσταγμένα και η όραση θολή. Βλέπουμε πίσω από ένα καταρράκτη σκέψεων και μνήμης. 


Όλη μας η ζωή είναι μια ερμηνεία, Δεν σχετιζόμαστε με αληθινούς ανθρώπους, με τη φύση, με το σύμπαν, αλλά με ολογράμματα κατασκευασμένα από εμάς τους ίδιους.

Η άγνοια της πραγματικότητας είναι η ρίζα του πόνου σε αυτό το θέατρο των σκιών. 




Ενώ ο πόνος είναι το αποτέλεσμα της άγνοιας, μπορεί να λειτουργήσει και ως πικρό φάρμακο για την άγνοια! Ο πόνος από τη φύση του δεν επιβεβαιώνει αλλά διαψεύδει, καταρρίπτει, διαλύει. Αυτή η διάψευση τι προκαλεί στο νου, που είναι φτιαγμένος από την ιζηματική συσσώρευση πολλών στρωμάτων σκέψεων, συναισθημάτων και δράσεων ; 

Συντρίβει την ψευδαίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας.. Όσο μεγαλύτερος ο πόνος τόσο μεγαλύτερη η ματαίωση και η δυνατότητα κατάρρευσης της εγωικής φυλακής. Λέγω δυνατότητα γιατί δυστυχώς όλοι οι άνθρωποι δεν τον αξιοποιούν το ίδιο. Μερικοί καταφεύγουν στην αναισθησία με διάφορα χημικά ή ψυχολογικά ναρκωτικά και άλλοι στην αυτοκαταστροφή ή την κατάθλιψη. Χρειάζεται δηλαδή μια ειδική ψυχοσύνθεση και κατάλληλη προετοιμασία, ίσως και κάποια εξωτερική βοήθεια για να γίνει ο πόνος σωτήριο φάρμακο. Η Μυητική Πύλη του πόνου δεν είναι βέβαια η μοναδική και αναπόδραστη για να εισχωρήσει κανείς στα άδυτα της ψυχής που είναι και η ψυχή του Σύμπαντος. Υπάρχει ο δρόμος της υπαρξιακής απογοήτευσης, ο δρόμος της Μεγάλης Νοσταλγίας, ο δρόμος της αυτοενθύμησης και ο δρόμος του Θείου έρωτα. 

Ο νους πρέπει να αδειάσει για να γεμίσει από αυτό που Υπάρχει. Τότε, για πρώτη φορά, αντιλαμβάνεται το μεγαλείο του μυστηρίου της ζωής και αφυπνίζεται από το συλλογικό όνειρο-εφιάλτη. 

Πρέπει να χαθείς για να βρεθείς. Για να βρεις αυτό που είσαι πρέπει να υπερβείς αυτό που νομίζεις ότι είσαι!



Read more »

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Χρήματα και ευτυχία

«Οι άνθρωποι δεν αρκούνται στο ψωμί, ρούχα και στέγη. Το κρυφό ελατήριο του φθόνου για το ξένο αυτοκίνητο, για το ξένο σπίτι, για το κοστούμι του γείτονα, για τα πολλά λεφτά του φίλου ή του εχθρού κλπ., δημιουργεί επιθυμίες για καλυτέρευση, απόκτηση πραγμάτων και άλλων πραγμάτων, ρούχα, κοστούμια, αρετές, για να μην είμαστε κατώτεροι από άλλους κλπ. κλπ. κλπ.»

«Είναι αδύνατο να υπάρξει μια ριζική αλλαγή μέσα στον εαυτό μας, αν σκεφτόμαστε μόνο πώς να γεμίσουμε τις τσέπες μας με λεφτά, με όλο και περισσότερα λεφτά».

«Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός μας. Στο δαιμόνιο του φόβου δεν αρέσει να επιλύουμε προβλήματα. Φοβάστε μήπως σας πετάξουν στο δρόμο επειδή δεν έχετε χρήματα να πληρώσετε το ενοίκιο του σπιτιού; Κι αν σας πετάξουν; Τι έγινε; Γνωρίζετε μήπως, τι νέες πόρτες θα σας ανοιχτούν; Η διαίσθηση το γνωρίζει σίγουρα και γι' αυτό είναι που διαισθητικός δεν φοβάται.  Η διαίσθηση διαλύει προβλήματα.

Φοβάστε μήπως χάσετε τη δουλειά; Κι αν την χάσετε, τότε τι; Γνωρίζετε μήπως τι νέα εργασία θα υπάρξει για σας; Η διαίσθηση το γνωρίζει σίγουρα και γι' αυτό ο διαισθητικός δεν φοβάται.

Όταν τελειώνει η μάχη της σκέψης, γεννιέται η διαίσθηση και
παύει ο φόβος. Η διαίσθηση επιλύει τα προβλήματα όσο δύσκολα κι αν είναι αυτά.»

«Ένας σοφός είπε: ανησύχησε με το πρόβλημα πριν φθάσει να υπάρξει, εκεί βρίσκεται η λύση. Επειδή το πρόβλημα ας μη το ξεχνάμε, γεννιέται και έχει την ύπαρξη του στο νου. Βρέχει και σεις έχετε αφήσει την ομπρέλα στο σπίτι. Αυτό δεν είναι πρόβλημα αυτό καθαυτό, ούτε το γεγονός ότι έχετε αμφιβολίες, μη χάσατε τη δουλειά σας και σας πιέζουν να πληρώσετε. Αυτά τα γεγονότα είναι σχετικά βέβαια σ' έναν κόσμο σχετικό, αλλά τα προβλήματα είναι κάτι, που εσείς, οφείλετε να σκοτώνετε πριν και γεννηθούν και να τα επιλύετε αργότερα, θυμούμενοι, ενθυμούμενοι ότι όσο περισσότερο χρόνο αφήνουμε να περάσει, μεγαλύτερος θα είναι ο γίγαντας που θα, πρέπει να καταρρίψουμε».

«Γνωρίσαμε πολλές συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων που έχουν ένα καλό σπιτικό, ένα ωραίο αυτοκίνητο, μια θαυμάσια σύζυγο, αξιόλογα παιδιά και αρκετό χρήμα εν τούτοις, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΈΝΑ. Αντίθετα μπορέσαμε να δούμε την περίπτωση φτωχών ανθρώπων, ενδεών, πιθανόν ανθρώπων μεροκαματιάρηδων και εργατών. Ενώ αυτοί ούτε προσωρινή διαμονή δεν έχουν, ούτε χρήματα περισσότερα απ' όσα χρειάζονται για την συντήρηση τους σε μια ημέρα, ούτε χρησιμοποιούν τα τελευταία ακριβά μοντέλα αυτοκινήτων, είναι ευτυχισμένοι στα σπιτικά τους, με τα φτωχά αλλά καθαρά παιδιά τους, και τις γυναίκες τους φιλόπονες και ειλικρινείς. Έτσι λοιπόν, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ. 

Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μας ξέρει να συνδυάζει τις συνειδησιακές του καταστάσεις με τα συμβάντα, τις περιστάσεις της πρακτικής ζωής.»

«Το Εγώ είναι η ρίζα του πόνου, της άγνοιας και του λάθους. Μόνο διαλύοντας το Εγώ, το πληθωρικό Εγώ, εξαφανίζεται η άγνοια, το λάθος και ο πόνος. Όταν διαλύεται το Εγώ, επέρχεται σε μας η αυθεντική και η μόνιμη ΕΥΤΥΧΙΑ.

Η ευτυχία δεν έχει καμία σχέση, δεν εξαρτάται ούτε από τα χρήματα, ούτε από την κοινωνική θέση, ούτε από τα πλούτη κ.α. Γιατί; Διότι η ΕΥΤΥΧΙΑ είναι της ΟΥΣΙΑΣ, της ΨΥΧΗΣ, της ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, ή ΜΠΟΥΔΑΤΑ...»

~Samael Aun Weor– αποσπάσματα 




Read more »

6 βότανα που κάνουν θαύματα

Εκατοντάδες χρόνια πριν, οι πρακτικοί θεραπευτές ανακάλυψαν τις θαυματουργές δοσολογίες των φυτικών φαρμάκων. Διάβασε ποια από αυτά εξακολουθούν να έχουν ισχύ.

Μελισσόχορτο
Ένα βάλσαμο για το μυαλό
Τι λέει η παράδοση: Η melissa officinalis ή αλλιώς μελισσόχορτο, είναι μέλος της
οικογενείας του δυόσμου. Εκατοντάδες χρόνια πριν, οι άνθρωποι ανακάλυψαν τη θαυματουργή δράση του σε προβλήματα άγχους, μειωμένης μνήμης, αϋπνίας και δυσπεψίας. «Είναι αποτελεσματικό κατά των δαγκωμάτων από ζώα, βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και διώχνει μακριά κάθε μελαγχολία και στεναχώρια», έγραφε κατά τους Ελισαβετιανούς χρόνους (1597) ο βοτανολόγος John Gerard.
Τι αποκαλύπτει η έρευνα: «Πρόκειται τις προσεχείς μέρες να υποβληθείς σε κάποιο τεστ,
έχεις μία παρουσίαση ή κάποια άλλη διαδικασία που σε γεμίζει με άγχος; Όπως συνέβαινε και τα παλιά χρόνια, ένα ρόφημα από μελισσόχορτο θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς βαθιά το προηγούμενο βράδυ και να είσαι ήρεμη και συγκεντρωμένη τη μεγάλη στιγμή», διαβάζουμε σε άρθρο του 2003, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuropsychopharmacology. Οι ερευνητές επίσης θεωρούν το φυτό αυτό πολύ δραστικό σε περιπτώσεις πανικού. «4 εβδομάδες αρωματοθεραπείας με μελισσόχορτο σε ασθενείς με σοβαρή άνοια έχουν αποτέλεσμα τη μείωση της σύγχυσης και της ταραχής που τους καταλαμβάνει», αναφέρει μελέτη του 2002 στην επιθεώρηση Journal of Clinical Psychiatry, ενώ «4 μήνες θεραπείας με αλκοολούχο βάμμα του φυτού δρα πολύ αποτελεσματικά σε ασθενείς με Alzheimer», σύμφωνα με άρθρο του 2003 στο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. Το βάλσαμο του μελισσόχορτου φαίνεται ότι ηρεμεί τον υπερκινητικό θυρεοειδή αδένα (ασθένεια Grave), σύμφωνα με τον Eric Yarnell, ND, επίκουρο καθηγητή Βοτανολογίας στο Bastyr University. Επίσης πολύ σημαντική είναι η συμβολή του στην καταπολέμηση των ιών, ενώ η αντιβακτηριακή και αντιισταμινική του δράση το καθιστά άριστη θεραπεία για μολύνσεις και αλλεργίες.
Πώς θα ωφεληθείς: Σύμφωνα με τη Βοτανολόγο Linda Different Cloud, PhD, μέλος του τμήματος Εθνοβοτανολογίας του Montana State University, για να λάβεις τις ευεργετικές ιδιότητες του μελισσόχορτου, μπορείς να κάνεις τα εξής: ρίξε 20 πρέζες ξεραμένου φυτού σε ένα λίτρο νερό και πιες 2-4 φλιτζάνια τη μέρα (καταπολεμά τους πόνους της περιόδου) ή φτιάξε αφέψημα με μια μικρή χούφτα βοτάνου σε ένα λίτρο νερό (2 φλιτζάνια τη μέρα για ημικρανίες, ιλίγγους). Ακόμη, για εξωτερική χρήση (λοσιόν, κολπικές πλύσεις, κ.ά.), θα χρειαστείς 1 και 1/2 χούφτα βοτάνου σε 1 λίτρο νερό.
Προσοχή: Αν λαμβάνεις αγωγή για το θυρεοειδή, συμβουλέψου το γιατρό σου, καθώς το βότανο μπορεί να επηρεάσει τη δοσολογία.

Κρεμμύδι
Ένα φυσικό... αναβολικό
Τι λέει η παράδοση: Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ακόμα για τις πολύτιμες ιδιότητές του. Στην αρχαία Μεσοποταμία, μάλιστα, θεωρούνταν ότι θεραπεύει σχεδόν τα πάντα, ενώ το συνιστούσαν ιδιαιτέρως για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Στις αρχές του 20ού αιώνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο William Boericke, MD, πρότεινε τα κρεμμύδια σε περιπτώσεις ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και σε περιστατικά δυσπεψίας. Οι αρχαίοι Έλληνες Ολυμπιονίκες, πάλι, πιστεύοντας ότι τα κρεμμύδια ενισχύουν την αθλητική τους απόδοση, έπιναν το ζωμό τους ή τα ξεφλούδιζαν και τα έτριβαν στο σώμα τους πριν τους αγώνες.
Τι αποκαλύπτει η έρευνα: Μία σειρά από νεότερες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει πολλές από τις παλαιότερες χρήσεις των κρεμμυδιών. Τα θειούχα συστατικά τους (thiosulfinates), στα οποία οφείλεται και η έντονη μυρωδιά τους, μειώνουν τα συμπτώματα του διαβήτη και προστατεύουν από καρδιοαγγειακές νόσους. Επιπλέον, το κρεμμύδι αποτελεί την πλουσιότερη πηγή κερκετίνης, μιας αντιοξειδωτικής ουσίας, της οποίας η δράση συνδέεται με την καταπολέμηση του καρκίνου του στομάχου. Βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος, μειώνει την ολική χοληστερόλη, αυξάνει την «καλή» HDL χοληστερόλη, αποτρέπει την εμφάνιση θρόμβων, καταπολεμά το άσθμα, τη χρόνια βρογχίτιδα, την αλλεργική ρινίτιδα, την αρτηριοσκλήρυνση και τις μολύνσεις. Διαθέτει αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτική και μικροβιοκτόνο δράση και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η κερκετίνη διαθέτει επίσης καταπραϋντική δράση. Και τελικά φαίνεται πως οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δίκιο: Μία έρευνα του 2009, η οποία καταγράφηκε στην επιθεώρηση «International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism», αποκάλυψε ότι η κερκετίνη αυξάνει την αντοχή - μετατρέποντας έτσι το κρεμμύδι στο πιο νόμιμο... αναβολικό.
Πώς θα ωφεληθείς: Οι ειδικοί αναφέρουν στο «Federation of European Biochemical Socities» ότι το κρεμμύδι μπορεί να κρατήσει μακριά το γιατρό περισσότερο απ' ό,τι ένα μήλο, καθώς το σώμα σου απορροφά την κερκετίνη στο κρεμμύδι τρεις φορές περισσότερο από ό,τι στο μήλο. Και όπως μας προτείνει ο Michael Havey, PhD, γενετιστής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin «θα δεσμεύσουμε περισσότερα θειούχα συστατικά από το κρεμμύδι, αν προτιμήσουμε τις πιο ζωηρόχρωμες εκδοχές του. Και επειδή η υψηλή θερμοκρασία ελαττώνει τα θειούχα συστατικά, καλό είναι να τα καταναλώνουμε ωμά ή έστω ελαφρά μαγειρεμένα». Τέλος, «επειδή υπάρχουν πολλοί τύποι και πολλές εκδοχές μαγειρέματος, είναι δύσκολο να συστήσουμε μια αναγκαία ποσότητα κατανάλωσης. Το πιο ασφαλές λοιπόν είναι να το κάνεις μέρος της τυπικής διατροφής σου».

Πιπέρι Καγιέν
Άμεσο καταπραϋντικό
Τι λέει η παράδοση: Η μεταφορά του κόκκινου καγιέν πιπεριού -λέγεται επίσης 
τσίλι- από το Νέο Κόσμο στον Παλιό (στην Ευρώπη) έχει πιστωθεί στον Χριστόφορο Κολόμβο. Το -εύκολο στην καλλιέργειά του- τσίλι γρήγορα κατέκτησε σημαίνουσα θέση στην παραδοσιακή μαγειρική αλλά είχε και συστηματική χρήση σε γιατροσόφια σε όλο τον κόσμο. Οι πρακτικοί γιατροί μάλιστα το χρησιμοποιούσαν διά πάσα νόσον, τόσο για τους πόνους όσο και για αφροδισιακό. Η καυτερή του γεύση οφείλεται στην ουσία καψαϊκίνη, η οποία είναι γνωστή ως αναλγητική ουσία – καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους, τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις και τους πόνους στις αρθρώσεις. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι σταματά τις χημικές ενώσεις που μεταφέρουν το μήνυμα του πόνου στον εγκέφαλο.

Τι αποκαλύπτει η έρευνα: Οι πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι το πικάντικο μπαχαρικό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους. ’ρθρο του 2009 στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» αναφέρει ότι η καψαϊκίνη βοήθησε τους ανθρώπους που συμμετείχαν να χάσουν κοιλιακό λίπος. Επίσης, το πιπέρι καγιέν φαίνεται ότι ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Οι συμμετέχοντες σε έρευνα, οι οποίοι κατανάλωσαν έναν γεύμα που περιείχε ορισμένη ποσότητα καψαϊκίνης, εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα από μια ορμόνη που ελέγχει το σάκχαρο και μικρότερα από την γκρελίνη, την «ορμόνη της πείνας», από εκείνους που κατανάλωσαν ένα ήπιο γεύμα, χωρίς πικάντικες γεύσεις, σύμφωνα με την επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition».
Πώς θα ωφεληθείς: Η τακτική χρήση του κόκκινου πιπεριού βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ ενδέχεται να βοηθά και στις εγκεφαλοπάθειες, αλλά και στις ψυχικές παθήσεις, τις καρδιοπάθειες, τα προβλήματα από κακή πέψη (διεγείρει την έκκριση των γαστρικών υγρών, αλλά και την παραγωγή των πεπτικών ενζύμων του παγκρέατος και της χολής από το ήπαρ) και τις αρθρίτιδες. Τέλος, βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των αιμορραγιών. Πρόσφατη έρευνα από το Παν/μιο του Νότιγχαμ έδειξε ότι  η καψαϊκίνη επιτίθεται στην ενεργειακή πηγή όλων των καρκινικών κυττάρων. Τέλος, χρησιμοποιείται ευρέως ως δραστικό συστατικό θερμαντικών αλοιφών και θεραπειών για την ψωρίαση. Το μόνο μειονέκτημα βρίσκεται στο ότι δεν έχει οριστεί ακόμη η δοσολογία που θα θέσει το βάρος μας υπό έλεγχο. Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιούμε ψιλοκομμένο πιπέρι καγιέν σε όσο περισσότερα φαγητά μπορούμε.

Μαϊντανός
Για την ενίσχυση του ουροποιητικού
Τι λέει η παράδοση: Η ρίζα του μαϊντανού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ασθένειες της ουροδόχου κύστης, έγραφε ο βοτανολόγος John Parkinson σε μια συνταγή που ετοίμαζε για τη βασίλισσα της Αγγλίας εν έτει 1629. Αιώνες αργότερα, το σύγγραμμα του Boericke, «Homeopathic Materia Medica», πρότεινε τη θεραπεία με μαϊντανό σε προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, κάτι στο οποίο συμφωνούσε και η ομάδα των φυσικοπαθητικών γιατρών, οι οποίοι αποκαλούνταν The Eclectics στο σύγγραμμά τους The Eclectic Materia Medica, Pharmacology and Therapeutics. Πάντως, σύμφωνα με τον J. Parkinson, αν φας πολύ κρεμμύδι ή άλλα πικάντικα μπαχαρικά, ο μαϊντανός είναι η λύση που θα δροσίσει τον οισοφάγο σου και θα σε απαλλάξει (και τους γύρω σου, εννοείται) από τη δυνατή μυρωδιά τους.
Τι αποκαλύπτει η έρευνα: Το 2002 η επιθεώρηση «World Journal of Urology» δημοσίευσε άρθρο του Yarnell, το οποίο ανέφερε ότι μια σειρά από μελέτες πάνω σε ζώα έδειξαν ότι ο μαϊντανός όντως βελτιώνει τη λειτουργία του ουροποιητικού. Άλλωστε, η Γερμανική Επιτροπή Ε, ένα θεσμικό όργανο για την υγεία, έχει αποδεχτεί τη χρήση μαϊντανού σε περιπτώσεις κυστίτιδας και άλλων διαταραχών του ουροποιητικού.
Πώς θα ωφεληθείς: Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε μέταλλα και περιέχει περισσότερο σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό. Είναι πηγή βιταμινών Α και Β και περιέχει τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C απ’ ό,τι τα εσπεριδοειδή. Ο μαϊντανός είναι διουρητικός και άρα καλός για τα νεφρά και την πέτρα στην ουροδόχο κύστη. Είναι πολύ καλό εμμηναγωγό. Τέλος, προλαμβάνει τη ρευματοπάθεια και βοηθά στην αντιμετώπιση πρησμένων αδένων. Αν αισθάνεσαι κάποια ενόχληση στο ουροποιητικό σύστημα, προσπάθησε να πίνεις 3 φλιτζάνια ρόφημα μαϊντανού που θα φτιάξεις με 2 γρ. φύλλων μαϊντανού ή αφέψημα, που θα φτιάξεις ως εξής: θα πάρεις 30 γρ. (μια χούφτα) αποξηραμένα φυλλαράκια μαϊντανού και 2 φλ. κρύο νερό. Θα σκεπάσεις και θα τα αφήσεις να σιγοβράσουν για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μην τα αφήσεις να βράσουν κανονικά. Σούρωσε και πιες 1 φλ. τρεις φορές τη μέρα. Για να απολαμβάνεις όμως μακροπρόθεσμα τα οφέλη του μαϊντανού, φρόντισε να τρως ωμά φύλλα όσο πιο τακτικά μπορείς και πρόσθεσέ τα και στις ομελέτες, τις σαλάτες και τα ζεστά πιάτα. Κι αν θες ακόμα μια έξτρα ωφέλεια, μάσα φύλλα μαϊντανού για δροσερή αναπνοή, συστήνει ο J. Parkinson.

Πεντάνευρο
Ο φίλος της επιδερμίδας
Τι λέει η παράδοση: Το Αρνόγλωσσο (επιστημονικά  Plantago major I και P. Lagopus I) ή κοινώς πεντάνευρo έχει μεγάλα πλατιά σκουροπράσινα φύλλα και πικρή γεύση –παρόμοια με αυτή του σπανακιού. Ο Hildegard von Bingen ένας Βενεδικτίνος μοναχός και θεραπευτής, το χρησιμοποιούσε ως καταπραϋντικό για τα τσιμπήματα των εντόμων και αναφέρεται σε αυτό στη φημισμένη πραγματεία του Physica. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί το χρησιμοποιούσαν σε μορφή κρέμας για να επουλώσουν πληγές από δαγκώματα, καψίματα, χτυπήματα κ.ά. Σε μερικούς πολιτισμούς πριν πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν ως πανάκεια για κάθε ασθένεια. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν και για να αποτρέψει τη μητρική αιμορραγία μετά από τον τοκετό. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες αναφέρονται από το Διοσκουρίδη, το Γαληνό και άλλους εξαιρετικούς διάσημους γιατρούς. Παλαιότερα στην Ευρώπη το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία από τα δαγκώματα των τρελών σκυλιών, του ίκτερου, της επιληψίας, της λέπρας και της φυματίωσης.
Τι αποκαλύπτει η έρευνα: Οι ερευνητές διαπίστωσαν μέσα από τις έρευνές τους τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του πεντάνευρου. Το φυτό βοηθά στην άμεση επούλωση των πληγών και σκασιμάτων στο δέρμα, είναι αντικαταρροϊκό και αποχρεμπτικό, δηλαδή ωφέλιμο σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, κοκίτη, βρογχικό άσθμα, βρογχίτιδα, φυματίωση, αναπνευστική καταρροή). Είναι διουρητικό, δηλαδή ωφέλιμο σε παθήσεις του ήπατος, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, αλλά και της αιμορραγίας του ουροποιητικού συστήματος. Είναι στυπτικό και ωφέλιμο στη διάρροια, τη δυσκοιλιότητα, την κυστίτιδα, τη γαστρίτιδα, την κολίτιδα, τα πεπτικά έλκη, τη δυσεντερία και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.


Πώς θα ωφεληθείς: Επειδή δεν είναι και τόσο εύκολο να το αναγνωρίσεις όταν φύεται ελεύθερα στους αγρούς, είναι προτιμότερο να το αναζητήσεις σε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων. Για τις παθήσεις του αναπνευστικού αλλά και για το κρυολόγημα χρησιμοποιούμε έγχυμα από πεντάνευρο 1-3 φορές την ημέρα. Αφέψημα της ρίζας του χρησιμοποιείται κατά του σακχαρώδη διαβήτη. Για τις φουσκάλες στα πόδια από το περπάτημα, βάζουμε λίγα φύλλα πεντάνευρου μέσα στα παπούτσια και για τα σκασίματα του δέρματος βουτάμε ένα κομμάτι καθαρού υφάσματος σε ζεστό υγρό όπου έχουμε βράσει το πεντάνευρο και το αφήνουμε πάνω στην πληγή για 30 λεπτά, σύμφωνα με τον Different Cloud. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε αλοιφή και να τη χρησιμοποιήσουμε ως κρέμα νυκτός για τις ρυτίδες. Το πεντάνευρο είναι ασφαλές στη χρήση του.
Προσοχή: Επειδή το πεντάνευρο είναι ένα ισχυρό πηκτικό, θα πρέπει να αποφεύγεται στις περιπτώσεις ασθενών που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή από εκείνους που είναι επιρρεπείς σε θρομβώσεις.

Λευκαγκαθιά
Ώθηση στην Καρδιά
Τι λέει η παράδοση: Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, από την Κίνα ως την Ευρώπη,
τα πράσινα φύλλα με τα λευκά ή ροζ άνθη της λευκαγκαθιάς έχουν χρησιμοποιηθεί για να δυναμώσουν το καρδιαγγειακό σύστημα. «Επιδρούν στο μυ της καρδιάς», είχε πει ο Boericke στις αρχές του 20ού αιώνα και τα συνταγογραφούσε όταν έκρινε ότι οι μύες της καρδιάς είναι αδύναμοι και εξαντλημένοι. Η λευκαγκαθιά αποτελεί ένα παραδοσιακό φυτό για πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρώτη αναφορά της γίνεται τον 1 μ.Χ. αι. από τον Διοσκουρίδη, Ρωμαίο φυσιολόγο, γνωστό ως θεμελιωτή της Φαρμακολογίας, στο De Materia Medica, το πιο διάσημο φαρμακευτικό εγχειρίδιο για τους επόμενους 16 αιώνες.
Τι αποκαλύπτει η έρευνα: Οι πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι αποτελεί μία πολύ πλούσια πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών. Είναι το μόνο γνωστό έως τώρα φυτό που περιέχει μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών όπως βιταμίνη E και άλλα παράγωγά της, βιταμίνη C, βήτα καροτίνη και άλλα καροτινοειδή όπως λυκοπένιο και σελήνιο. Επίσης, αυξάνει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες και μειώνει τις εκδηλώσεις στεφανιαίας νόσου. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της λευκαγκαθιάς εκτι΅ούνται ιδιαίτερα. Το έλαιο της μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες δερματικές παθήσεις όπως εκζέματα, εγκαύματα, πληγές και δερματικές βλάβες από ακτινοβολία UV. Οι μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή που περιέχει εμποδίζουν γενικώς την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.
Πώς θα ωφεληθείς: Εάν υπάρχει διαπιστωμένο καρδιακό νόσημα, υψηλή αρτηριακή πίεση ή ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας σίγουρα βρίσκεσαι υπό την παρακολούθηση ενός ειδικού. Ζήτησέ του να σε συμβουλέψει σχετικά με το πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη λευκαγκαθιά, σε μορφή ροφήματος, αφεψήματος ή κάψουλας. Οι έρευνες πάντως έδειξαν οφέλη για την καρδιά από την κατανάλωση 60 mg, 3 φορές τη μέρα.


6 super βότανα
Βασιλικός: Ανακουφίζει από τους στομαχικούς σπασμούς, τη ναυτία αλλά και τη δυσκοιλιότητα.
Πιπερόριζα (τζίντζερ): Έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες και βοηθά στην αντιμετώπιση του βήχα και του κρυολογήματος. Οι φρέσκες ρίζες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και καταπραΰνουν τους πόνους των αρθρώσεων.
Δεντρολίβανο: Το ρόφημα είναι αποτελεσματικό για το κρυολόγημα, την κόπωση και τους πονοκεφάλους.
Δυόσμος: Βοηθά στα πεπτικά προβλήματα. Ο δυόσμος σε ξηρή μορφή μπορεί να σε ανακουφίσει από το φούσκωμα.
Τσουκνίδα: Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη σε όσους πάσχουν από χρόνια και οξεία νεφρίτιδα, έλκος στομάχου, βρογχικές παθήσεις, αλλά και χρόνιες διάρροιες.
Κανέλα: Βοηθά στην πέψη.


Read more »

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Ο Νόμος της Αβλάβειας

Κάθε φορά που επικρίνεις τον Εαυτό σου,
κάθε φορά που δεν φροντίζεις τον Εαυτό σου,
κάθε φορά που δεν σέβεσαι τον Εαυτό σου,
κάθε φορά που προσπαθείς να γίνεις τέλειος,
κάθε φορά που φοβάσαι,
κάθε φορά που ντρέπεσαι για εσένα,
κάθε φορά που συγκρίνεσαι,
κάθε φορά που νομίζεις ότι δεν είσαι άξιος να έχεις τις δικές σου ανάγκες,
κάθε φορά που θεωρείς ότι είσαι λίγος και απαξιώνεις εσύ ο ίδιος την εργασία σου,

κάθε τέτοια φορά που το κάνεις…

έχεις πάρει τα μάτια σου από τον Θεό και τα έχεις στρέψει προς αυτόν τον μηχανιστικό τρόπο ζωής, που γεμίζει τον εσωτερικό σου κόσμο με σκιές, δίνοντάς τους ζωή μέσα σου...
Τις τρέφεις και τις αφήνεις να σε θρέψουν, με ότι λιγότερο έχει η Ανθρώπινη Φύση....Την κοινή ασθένεια του εγωισμού!

Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να βλάψεις τον Εαυτό σου, χωρίς συγχρόνως να βλάπτεις και τους άλλους…Και είναι ανάλογο του δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να βλάψεις τους άλλους, χωρίς, συγχρόνως, να βλάψεις τον Εαυτό σου…

Ας ξεκινήσουμε από αυτό, για να νιώσουμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για εμάς και για τους άλλους, με πνευματική συγχρονικότητα, λυτρώνοντας από την επίκριση τον Εαυτό μας και τους άλλους…

Η ανάγκη να γινόμαστε επικριτικοί, σημαίνει ότι κάπου μέσα μας έχουμε αφήσει άγνωστες περιοχές στην εσωτερική «Ζώνη» της Ελευθερίας.

Η πιο δημιουργική μου εργασία είναι να γνωρίσω αυτό το υπέροχο πλάσμα που Είναι «Εγώ», χωρίς παρεμβολές του αυτοματοποιημένου «εγώ» μου…

Το να αποκτώ Συνείδηση της Ύπαρξής μου, θα μπορούσε να είναι αυτή η περιοχή του Πνεύματος μέσα μου, που σφύζει από Ζωή και Σιωπή…

Η μεγαλύτερη υπέρβαση που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος είναι να ξεπεράσει τις δεισιδαιμονίες του…Εκεί είναι όλος ο αγώνας του καλού και του κακού και της μη Συνειδητής Ζωής…

Κάποια στιγμή ο Δρόμος σε φτάνει στο σημείο να Είσαι ο ίδιος αυτός που οδηγεί, με αυτόν που περπατά στο μονοπάτι του…


Read more »

Συνένζυμο CoQ10: Ο παράγοντας μακροζωίας

Θα θέλατε να προσθέσετε δυνητικά 9 χρόνια στο προσδόκιμο όριο της ζωής σας;
Αυτό αποδεικνύει  ότι είναι δυνατόν, η  έρευνα σχετικά με το  θρεπτικό στοιχείο το  συνένζυμο Q10 (CoQ10) . 1
Το CoQ10 είναι γνωστό για τα οφέλη του  στην καρδιά  και για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. 2
Βοηθώντας τα κυτταρικά εργοστάσια παραγωγής  ενέργειας  που είναι γνωστά  ως μιτοχόνδρια  κάνοντας πιο αποτελεσματικές καύσεις, το CoQ10 είναι σε θέση να προστατεύσει όχι μόνο την καρδιά, αλλά καικάθε  κύτταρο στο σώμα σας. 3
Αυτός είναι ο λόγος που οι επιστήμονες γοητεύονται ολοένα και περισσότερο  με το ρόλο του CoQ10 στους ιστούς πέρα από το καρδιαγγειακό σύστημα. 2
Υπάρχουν στοιχεία για τα προστατευτικά αποτελέσματα του CoQ10 στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, στο άσθμα και στην χρόνια πνευμονική νόσο, στον διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο, στην υγεία των οφθαλμών, και ακόμη και για τη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πιο συναρπαστικό, είναι οτι υπάρχει έγκαιρη υποστήριξη για την ιδέα ότι τα συμπληρώματα του CoQ10 μπορεί να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής  τόσο στα πρωτόγονα ζώα όσο και στα  θηλαστικά, θέτοντας τα θεμέλια για ένα παρόμοιο αποτέλεσμα στην προ-μακροβιότητα στον άνθρωπο.
CoQ10 Επεκτείνει τον Κύκλο
Ζωής
Σύμφωνα με τη μιτοχονδριακή θεωρία της  γήρανσης ,  η οξειδωτική βλάβη στα
μιτοχόνδρια είναι η ίδια  ρίζα της γήρανσης . 4
Με απλά λόγια, οσο πιο μεγάλη είναι η οξειδωτική βλάβη στα μιτοχόνδρια, τόσο μικρότερη είναι η διάρκεια ζωής του ατόμου. 5,6
Ως εκ τούτου, αν μπορούμε να κάνουμε τα μιτοχόνδρια να καίνε ενέργεια πιο καθαρά και αποτελεσματικά, μπορούμε να επιβραδύνουμε  την διαδικασία της γήρανσης.
Αυτό σημαίνει όχι μόνο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά και πιο  υγιής.
Το CoQ10 είναι ένα ουσιαστικό συστατικό του  μιτοχονδριακού  συστήματος μεταφοράς ενέργειας.
Όταν τα επίπεδα του CoQ10 μειώνονται, η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία ανεβαίνει στα ύψη, και η γήρανση επιταχύνεται. 5
Ωστόσο, όταν το CoQ10, προστίθεται στην προβληματική λειτουργία, τα  μιτοχόνδρια και η γήρανση ανακάπτουν.
Οι μελέτες δείχνουν ότι, όταν η διατροφή συμπληρώνεται με CoQ10, ώριμα  σκουλήκια του  είδους C. elegans  βιώνουν μια επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και μια παρατεταμένη  διάρκεια ζωής. 7
Ακόμη και μελέτες που δεν δείχνουν παράταση στην διάρκεια της ζωής, αποδεικνύουν  αποκατάσταση της νεανικής συμπεριφοράς και της νεανικής λειτουργίας μετά από χορήγηση συμπληρώματος  CoQ10. 8
Ωστόσο αυτά τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στα πρωτόγονα ασπόνδυλα.
Η έρευνα δείχνει ότι και τα ποντίκια, που συμπληρώνεται η διατροφή τους με CoQ10 ζουν περισσότερο.
Σε μία περίπτωση,  τα ζώα που πήραν συμπλήρωμα CoQ10,  παρουσίασαν 11,7% αύξηση της μέσης διάρκειας ζωής, και 24% αύξηση στη μέγιστη διάρκεια ζωής. 1
Η αύξηση αυτή μεταφράζεται  ισοδύναμα ότι οι  άνθρωποι κερδίζουν πάνω από 9 χρόνια, με βάση το προσδόκιμο όριο ζωής σήμερα που είναι  78,5 χρόνια. 9
Τα οφέλη του συμπληρώματος CoQ10 σε ποντικούς δεν περιορίζονται αποκλειστικά μόνο στην παράταση της ποσότητας της ζωής.
Όταν προστέθηκε  διαιτητικό συμπλήρωμα  CoQ10 , μακροχρόνια μειώθηκε αντικειμενικά η γήρανση  στον   πληθυσμό, ακόμη και σε μεσήλικα ζώα. 10
Το CoQ10 εμφανίζει αυτή την  επίτευξη αυτών των εξαιρετικών αποτελεσμάτων μέσω πολλαπλών-στόχων στο σύνολο των μηχανισμών του σώματος.
Είναι πλέον φανερό ότι το CoQ10 επηρεάζει άμεσα την έκφραση πολλαπλών γονιδίων που εμπλέκονται στη γήρανση, ειδικά αυτών  που ρυθμίζουν τη φλεγμονή. 11-13
Αυτό, η  λεγόμενη  “επιγενετική” επίδραση είναι στην πρώτη γραμμή των επιστημονικών ερευνών για να μπορέσουν να κατανοήσουν πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η  διατροφή επηρεάζουν το γενετικό φορτίο μας.
Συνοψίζοντας τα ολα μαζί, οι αντιοξειδωτικές, οι αντι-φλεγμονώδεις, και οι επιγενετικοί μηχανισμοί του CoQ10 συνδυάζονται για να προσφέρουν αξιοσημείωτη προστασία σε  μια σειρά  συστήματα του σώματος μας, ειδικά σε εκείνα που πλήττονται περισσότερο από τη γήρανση των μιτοχονδρίων.
CoQ10
Διατηρεί την δομή του εγκεφάλου, Επιβραδύνει την Νευροεκφύλιση
 Η   Δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων,   η χρόνια οξείδωση και η  χρόνια φλεγμονή που προκύπτει είναι μια από τις αιτίες των νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Huntington και ALS (νόσος του Lou Gehrig). 6,14-18
Το CoQ10 προσελκύει ολοένα αυξανόμενη προσοχή καθώς οι επιστήμονες αναζητούν έναν τρόπο για να αποτρέψουν αυτές τις ασθένειες και για να βρούν τη θεραπεία των αιτίων τους, και όχι απλώς τη θεραπεία των συμπτωμάτων, το οποίο είναι το καλύτερο που  η κλασική  ιατρική μπορεί να προσφέρει. 17,19
Η     Νόσος Αλτσχάιμερ   είναι η μεγαλύτερη αιτία της άνοιας μεταξύ των Αμερικανών, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωπους και  είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου 20
Έρευνα έχει δείξει ότι περίπου το 75% των Αμερικανών άνω των 50 έχουν έλλειψη σε Q10.
Αν και πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, η ηλικία και το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο είναι σημαντικοί συνεισφέροντες παράγοντες στην  ασθένεια αυτή.15,16,21
Συσσωρευμένο οξειδωτικό στρες οδηγεί σε παραγωγή και εναπόθεση μιας  ανώμαλης πρωτεΐνης που ονομάζεται αμυλοειδές  β -πεπτίδιο , το οποίο είναι το ίδιο ένα έναυσμα για μεγαλύτερη οξείδωση και φλεγμονή. 21
Τελικά, τα κύτταρα του εγκεφάλου κυριευμένα  από το  αμυλοειδές β -πεπτίδιο χάνουν τη λειτουργία τους και  πεθαίνουν, παράγοντας την απώλεια της μνήμης, της γνωστικής λειτουργίας, και της φυσικής λειτουργίας που συνδέονται με την ασθένεια.
Το CoQ10 δείχνει μεγάλες ελπίδες  στο εργαστήριο και σε ζωικές μελέτες για την νόσο του Alzheimer.
Με την επιβράδυνση της οξειδωτικής βλάβης, το CoQ10 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την απόθεση των καταστροφικών αμυλοειδών  β –πεπτιδίων  πρωτεϊνών στα κύτταρα του εγκεφάλου. 22
Μειώνει το αμυλοειδές β -πεπτίδιο –το επαγόμενο την  οξείδωση, που συμβάλλει στον φαύλο κύκλο της οξείδωσης-φλεγμονής-οξείδωσης που επιταχύνει τη διαδικασία της νόσου . 23
Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, το CoQ10 προστίθεται στο αμυλοειδές β -πεπτίδιο –των κυττάρων του  εγκεφάλου που νοσούν και προκαλεί την καταστροφή της  πρωτεΐνης,  την αποσταθεροποιεί και την μειώνει ακόμη και οταν  έχει ηδη σχηματιστεί. 24
Αυτός ο μοναδικός μηχανισμός του  CoQ10 έχει το δυναμικό για την αναστροφή της νόσου του Alzheimer σε μοριακό επίπεδο.
Οι μελέτες σε ζώα δείχνουν μειωμένο οξειδωτικού στρες και μειωμένη εναπόθεση του
αμυλοειδές β -πεπτιδίου , όταν CoQ10 προστίθεται στις ζωοτροφές. 22,25-27
Το  συμπληρώματα CoQ10 στα ζώα αυτά, βελτιώνουν την γνωστική απόδοση και την μνήμη τόσο μόνο με CoQ10 αλλά και όταν προστίθεται και  βιταμίνη Ε. 28,29
Αυτές οι μελέτες παρέχουν ένα χρήσιμο μοντέλο, για το πώς μπορεί η ανάκτηση από τη νόσο του Alzheimer  να γίνει και στους ανθρώπους.
Οι άνθρώποι που πάσχουν από  την  νόσο του Alzheimer είναι γνωστό ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα  CoQ10 στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό τους, μια ένδειξη του έντονου  οξειδωτικού στρες στους εγκεφάλους τους. 30
CoQ10 και   Νόσος του Πάρκινσον
 Η   νόσος του Πάρκινσον  είναι η δεύτερη πιο κοινή ασθένεια στον κόσμο, που συνδέεται με την ηλικία. 31
Όπως και το  Αλτσχάιμερ, είναι το αποτέλεσμα του οξειδωτικού στρες, έτσι και η νόσος του Πάρκινσον ενεργοποιεί την παραγωγή μιας μη φυσιολογικής, φλεγμονώδους πρωτεΐνης. 32-34
Στην νόσο του Πάρκινσον η πρωτεΐνη ονομάζεται άλφα-συνουκλεΐνη , η οποία βλάπτει τους νευρώνες σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την κινητική λειτουργία, καθώς και τη γνωστική λειτουργία. 33,34
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επιβράδυνση των κινήσεων, αδυναμία, γνωστική εξασθένηση, και τελικά άνοια. 31
Το CoQ10 δείνει πραγματική υπόσχεση στις  ανθρώπινες μελέτες για την νόσου του Πάρκινσον. 18
Σε αντίθεση με τις σημερινές θεραπείες, οι οποίες βελτιώνουν τα συμπτώματα χωρίς να αλλάξουν την εξέλιξη της νόσου, το CoQ10 μπορεί να αλλάξει ριζικά και να επιβραδύνει την ειδάλλως αναπόφευκτη παρακμή των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον. 33
Για παράδειγμα, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το CoQ10 μειώνει σημαντικά την βλάβη στους νευρώνες στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από τη νόσο του Πάρκινσον, όταν  τα ζώα εξετέθησαν σε ένα φυτοφάρμακο που έχει συσχετισθεί με την ανάπτυξη του Πάρκινσον στον άνθρωπο. 33,35
Σημείωση. Δύο γνωστά φυτοφάρμακα που σχετίζονται με την νόσο του Πάρκινσον είναι η ροτενόνη και το παρακουάτ.
Εσείς, πόσο παραθείο φάγατε σήμερα;
Το CoQ10 σε δόσεις των 300 έως 1.200 mg / την ημέρα  έχουν χρησιμοποιηθεί στην κλινική έρευνα, αν και δόση μέχρι 2400 mg / ημέρα είναι καλά ανεκτή. 36
Σε μελέτες χρησιμοποιώντας τις υψηλότερες δόσεις, έχουν παρατηρηθεί  βελτιώσεις στην  βαθμολογία της κλίμακας της νόσου του Πάρκινσον. 32,37
Σε μία σημαντική μελέτη, με δόση 1.200 mg /ημέρα  προκάλεσαν σημαντική επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. 37
Το  2011 μια μετα-ανάλυση (μετα-ανάλυση είναι μία μεγάλη μελέτη που συνδυάζει στοιχεία από μικρότερες μελέτες) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 1200 mg / ημέρα του CoQ10 ήταν καλά ανεκτή από τους ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, και παρείχε σημαντική βελτίωση σε πολυάριθμα μέτρα της σοβαρότητας της νόσου και της προόδου. 38
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
Καταπολέμηση της Μιτοχονδριακής εξασθένισης  με   CoQ10

Τα Μιτοχόνδρια σας πρέπει να καίνε καύσιμα καθαρά και αποτελεσματικά για να εξασφαλίσουν τη δική τους ακεραιότητα και τη δική σας μακροζωία.
Το CoQ10 είναι σημαντικό συνένζυμο έτσι, όταν προστίθεται στη διατροφή, δρα σαν ένα πρόσθετο καύσιμο για τη βελτιστοποίηση των επιδόσεων των μιτοχονδρίων, παράγοντας  περισσότερη ενέργεια με το λιγότερο κόστος.
Ζώα από τα πρωτόγονα σκουλήκια έως και τα  εργαστηριακά ποντίκια απολαμβάνουν μια δραματική επέκταση του ορίου του χρόνου ζωής τους, όταν λαμβάνουν το προστατευτικό συμπλήρωμα   των μιτοχονδρίων CoQ10.
Πρόσθετα οφέλη από τις επιδράσεις της μιτοχονδριακής ενεργειακής τόνωσης του CoQ10 περιλαμβάνουν την προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες και διαταραχές της ψυχικής υγείας, βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία, και την προστασία από τις επιδράσεις της αυξημένης γλυκόζης στον διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο.
Νέα ευρήματα προσθέτουν την ήδη εντυπωσιακή λίστα από τα καρδιαγγειακά οφέλη που αποδίδονται στα συμπληρώματα CoQ10.

CoQ10. Διατηρεί τη λειτουργία του εγκεφάλου, καταπολεμά την ημικρανία και την  ψυχική ασθένεια
ο CoQ10 είναι απαραίτητο όχι μόνο για την πρόληψη της διαρθρωτικής αλλοίωσης του εγκεφάλου  , αλλά ακόμα και στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του, σε όλες τις ηλικίες.
Μελέτες αποκαλύπτουν μερικές εντυπωσιακές συνδέσεις σε δύο περιοχές της λειτουργίας του εγκεφάλου, ιδίως: στις ημικρανίες και στα κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.
Οι ημικρανίες  εμφανίζονται σε κατ ‘εκτίμηση 8,7 εκατομμύρια γυναίκες και 2,6 εκατομμύρια άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, που παράγουν μέτρια έως σοβαρή αναπηρία.
Πάνω από 3 εκατομμύρια γυναίκες και 1 εκατομμύριο άνδρες υπολογίζεται ότι υποφέρουν από 1 ή περισσότερες κρίσεις / μήνα. 39,40
Η ακριβής αλυσίδα των γεγονότων που οδηγούν σε μια κρίση ημικρανίας είναι ασαφής, αλλά μπορεί να σχετίζεται με τα επίπεδα ενέργειας του εγκεφάλου, όπως υποδεικνύεται από τα χαμηλά επίπεδα CoQ10 σε άτομα που πάσχουν από  ημικρανίες (σχεδόν το 33%του πληθυσμού με ημικρανία είχαν επίπεδα κάτω από το επίπεδο του προτύπου σε μία μελέτη ). 41
Μελέτες του συμπλήρωματος CoQ10 σε παιδιά, εφήβους και  ενήλικες  παρουσιάζουν σημαντικές μειώσεις στη συχνότητα των επεισοδίων ημικρανίας, στον αριθμό των ημερών,  τα συμπτώματα της ημικρανίας, τον βαθμό του  πονοκεφάλου, και τη συχνότητα της ναυτίας, ένα κοινό χαρακτηριστικό των ημικρανιών. 41-43
Το CoQ10 είναι τόσο αποτελεσματικό στη διαχείριση των ημικρανίων ώστε   σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των 11 πιο αποτελεσματικών “ φαρμάκων” για την πρόληψη των ημικρανιών σύμφωνα με την Καναδική Εταιρεία Κεφαλαλγίας. 44
Η βαριά κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή  και  η σχιζοφρένεια, που εδώ και πολύ καιρό θεωρούνται ξεχωριστές ασθένειες,  αναγνωρίζεται πλέον οτι  έχουν κοινές ρίζες, την  δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων  και τα αυξημένα επίπεδα του οξειδωτικού στρες στον εγκέφαλο. 45,46
Οι άνθρωποι με αυτές τις διαταραχές  έχουν υψηλότερους δείκτες της οξειδωτικής βλάβης και χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών  από οτι οι υγιείς μάρτυρες, και επίσης τα επίπεδα του CoQ10 είναι συνήθως χαμηλότερα από το κανονικό. 45,47
Σε μια μελέτη, στο 51,4% των ασθενών με κατάθλιψη, τα  επίπεδα  του CoQ10  έπεσαν κάτω από τις χαμηλότερες τιμές απο εκείνους στην ομάδα ελέγχου. 48
Η ανεπάρκεια του CoQ10 είναι ιδιαίτερα έντονη σε άτομα των οποίων η κατάθλιψη ανταποκρίνεται καλά στη φαρμακευτική αγωγή, μια πιθανή ένδειξη ότι η έλλειψη πρέπει να διορθωθεί, προκειμένου  τα συνταγογραφούμενα φάρμακά να λειτουργήσουν. 48
Μια σημαντική εξέλιξη στην κατανόηση των αιτιών των ψυχικών ασθενειών ήρθε το 2011 και το 2012, όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το οξειδωτικό και άλλα σχετικά στρές  στον εγκέφαλο, ήταν ικανά να δημιουργήσουν νέες μοριακές διαμορφώσεις που προκάλεσαν μια αυτοάνοση αντίδραση στον εγκέφαλο των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη και σχιζοφρένεια. 45,49,50
Η  αποκατάσταση στα φυσικά επίπεδα των αντιοξειδωτικών όπως το CoQ10 είναι συνεπώς μια ελκυστική προσέγγιση σε αυτές τις συνθήκες.
Σε μια μελέτη για την κατάθλιψη στους ηλικιωμένους ενήλικες με διπολική διαταραχή, βρήκαν μια σημαντική μείωση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της θεραπείας με CoQ10 σε δοσολογία  1.200 mg / ημέρα . 51
Η ουβικινόλη,   μια μορφή του CoQ10  απορροφάται , πολύ καλύτερα, έτσι χρειάζεται μια πολύ χαμηλότερη δόση,  περίπου 400 mg/ημέρα της ουβικινόλης  πρέπει να παρέχει τα οφέλη που λαμβάνονται απο  πολύ υψηλότερες δόσεις από την  πιο κοινή  μορφή  τηνουμπικινόνη.
Τέλος, ορισμένα κοινά φάρμακα  κατά της κατάθλιψης, όπως η αμιτρυπτιλίνη,  μείωνουν τα επίπεδα  του CoQ10 στο αίμα, μειώνοντας περαιτέρω την διαθέσιμη ενέργεια στον εγκέφαλο. Έτσι, άτομα που παίρνουν αυτά τα φάρμακα είναι ιδιαίτερα πιθανό να ωφεληθούν από τα συμπληρώματα με CoQ10. 52
Το CoQ10 προστατεύει τη λειτουργία του πνεύμονα
Τα  πνευμόνια σας  αντιμετωπίζουν την πιο άμεση απειλή από τις οξειδωτικές βλάβες, επειδή αλληλεπιδρούν άμεσα με το 21% του οξυγόνου στον αέρα που αναπνέουμε. 53
Δεν είναι περίεργο, επομένως, ότι οι σοβαρές ασθένειες των πνευμόνων, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική  πνευμονοπάθεια της (ΧΑΠ), περιλαμβάνει μια σοβαρή ανισορροπία της οξείδωσης. 54
Τα επίπεδα του CoQ10 είναι σημαντικά χαμηλότερα  στους  ασθματικούς αλλά  και σε ασθενείς με ΧΑΠ. 55-57
Αντίθετα, η συμπλήρωση της διατροφής με CoQ10 προσφέρει σημαντικά οφέλη. Σε μία μελέτη, σε ασθματικούς ασθενείς με χρόνια θεραπεία με στεροειδή για την μείωση της φλεγμονής, ήταν σε θέση να μειώσουν  σημαντικά την ποσότητα των στεροειδών που έπαιρναν κάθε μέρα. 58
Και μια μελέτη των ασθενών με ΧΑΠ έδειξαν βελτιώσεις στην απόδοση άσκησης, οξυγόνωσης των  ιστών, και του  καρδιακού ρυθμού, οταν λαμβάναν συμπληρώματα CoQ10  90 mg / ημέρα . 59
Το CoQ10 καταπολεμά το μεταβολικό σύνδρομο και τον , διαβήτη
Σε αμφότερα, το  μεταβολικό σύνδρομο και τον τα διαβήτη,τα  επίπεδα του οξειδωτικού στρες στους ιστούς,  είναι σημαντικά αυξημένα. 60,61
Δεν αποτελεί έκπληξη, οτι τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών, οπως του  CoQ10 είναι μειωμένα  στους  ανθρώπους και στα ζώα του εργαστηρίου με τις ασθένειες  αυτές. 60,62,63
Τα χαμηλά επίπεδα του CoQ10 τώρα πλέον αναγνωρίζεται οτι  συσχετίζονται στενά με τα χρόνια προβλήματα του  ελέγχου του σακχάρου του αίματος και πολλές από τις επιπλοκές του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της διαβητικής νευροπάθειας (βλάβη των νεύρων), νεφροπάθειας (νεφρική βλάβη), και φυσικά της  ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας  και της  προκύπτουσας καρδιαγγειακής  βλάβης . 61,64
Ευτυχώς, τα συμπληρώματα με CoQ10 είναι ένας εξαιρετικά απλός τρόπος για να αποκαταστήσουν τα ανεπαρκή επίπεδα και  τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι η προσθήκη του CoQ10, στην ήδη υγιεινή μεσογειακή διατροφή μειώνει το περαιτέρω το οξειδωτικό στρες και την οξείδωση των λιπών κατά την περίοδο αμέσως μετά από ένα γεύμα, όταν το σώμα σας είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε βλάβες. 65
ΣΤΑΤΊΝΕΣ  ΤΑ  ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ   ΚΑΤΑΣΤΡΈΦΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΆ ΤΟ COQ10
Τα φάρμακα της κατηγορίας των «στατινών» είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την μείωση των επιπέδων των  λιπιδίων στο αίμα, και μπορεί να παίζουν ένα προστατευτικό ρόλο στην προστασία έναντι της νόσου του Alzheimer. 79

Αλλά οι στατίνες, όπως και όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, έχουν  σχετικές  παρενέργειες.
Μια σημαντική παρενέργεια  της θεραπείας με στατίνη είναι η  μείωση των επιπέδων του CoQ10 στο αίμα, η οποία μπορεί να ευθύνεται για τον πόνο των μυών και άλλων παρενεργειών που βιώνουν πολλοί άνθρωποι με αυτά τα φάρμακα. 2
Νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα του CoQ10 στον εγκέφαλο μπορεί να σχετίζονται με νοητική δυσλειτουργία σε ζώα υπό θεραπεία με  στατίνες, ατορβαστατίνη του φαρμάκου (Lipitor ® ). 79
Εκείνοι που παίρνουν ενα φάρμακο στατίνης είναι επείγον να  εξασφαλίζουν επαρκείς ποσότητες συμπληρωμάτων με CoQ10.
Αυτό έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τη μακροπρόθεσμη ρύθμιση του σακχάρου.
Η συμπλήρωση με 200 mg / ημέρα του CoQ10 (στην μορφή της  ουβικινόλης ) μείωσε τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης A1c, ένα δείκτη ελέγχου του σακχάρου στο αίμα με την πάροδο του χρόνου, σε λιγότερο από 7% , του ανώτερου φυσιολογικού ορίου. 66,67
Τόσο σε ανθρώπινες όσο και σε ζωικές μελέτες , οι ομάδες είχαν  σημαντικές μειώσεις στην αυξημένη πίεση του αίματος και βελτιώσεις στην ενδοθηλιακή λειτουργία . 61,68,69
Μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν βελτιωμένη την ταχύτητα αγωγιμότητας των  νεύρων, ένα μέτρο της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, σε διαβητικά  ζώα όταν τους χορηγήθηκε συμπλήρωμα  με CoQ10. 64
Μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας των  διαβητικών μετά απο  λήψη 200 mg / ημέρα  CoQ10. 70
Τα συμπληρώματα CoQ10 συμβάλλουν  στον περιορισμό της γλυκόζης και του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από βλάβη των ιστών του  νεφρού σε διαβητικά ζωικά μοντέλα, στην αποκατάσταση της λειτουργίας των νεφρών σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα. 71,72
Νέες εξελίξεις στην καρδιαγγειακή υγεία και στο CoQ10

Ωστόσο δεν είναι μόνο τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη, , που μπορούν να επωφεληθούν από τα συμπληρώματα CoQ10 σε σχέση με την καρδιαγγειακή νόσο.
Τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος είναι πλούσια σε μιτοχόνδρια, και αυτό απαιτεί εξαιρετικά αποτελεσματική και αποδοτική χρήση της ενέργειας σε αυτούς τους ιστούς.
Αυτό είναι που οδήγησε τους  πρώτους  ερευνητές να μελετήσουν το CoQ10 σαν  ένα τρόπο για τη βελτίωση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων του αίματος.
Σε λιγότερο από μια δεκαετία, έχουμε δει την εμφάνιση αξιοσημείωτων νέων ευρημάτων  σχετικά με το CoQ10 και τα καρδιαγγειακά οφέλη του. Εδώ είναι μερικά εντυπωσιακά στοιχεία:
Τα συμπληρώματα CoQ10 βελτιώνουν τη λειτουργία της δεσπόζουσας αριστερής κοιλίας της καρδιάς κατά τη διάρκεια της ζωτικής  διαστολικής, ή συστολικής της φάσης.
Αυτό είναι κρίσιμο επειδή η διαστολική φάση είναι όταν η καρδιά λαμβάνει το δικό της κύμα ροής του αίματος, γιατί τα  φάρμακα στατίνης βλάπτουν την διαστολική λειτουργία. 73
Οκτώ εβδομάδες χορήγησης συμπληρώματος  CoQ10   300 mg / ημέρα, βελτιώνει την λειτουργία του καρδιακού μυός κατά τη διάρκεια της συστολικής  φάσης ή αλλοιώς φάσης άντλησης, με την ενίσχυση της μιτοχονδριακής λειτουργίας  και της ενδοθηλιακής λειτουργίας. 74
Η προσθήκη  CoQ10 σε ασθενείς που λαμβάνουν  εναλαπρίλ, ένα φάρμακο για την καταπολέμηση της  αρτηριακής πίεσης, προωθεί την ομαλοποίηση της ενδοθηλιακής λειτουργίας και βελτιώνει τον  έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με “ιδιοπαθή υπέρταση.” 75
Ο συνδυασμός του CoQ10 με σελήνιο, ένα άλλο σημαντικό συνένζυμο με αντιοξειδωτικές αρμοδιότητες, μείωσε το ποσοστό θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο  περισσότερο από το ήμισυ (σε 5,9% από 12,6% ) στην ομάδα των ηλικιωμένων. 76
Το CoQ10 σε συνδιασμό με παλαιωμένο  εκχύλισμα σκόρδου, ένα άλλο συμπλήρωμα που είναι γνωστό για τη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου μείωσαν την αθηροσκλήρωση, οπως  επίσης  την  δυσκαμψία των αιμοφόρων αγγείων (αρτηριοσκλήρυνση)  και  επιβραδύνθηκε η συσσώρευση ασβεστίου σε μια ομάδα  πυροσβεστών. 77,78
Περίληψη
Το συνένζυμο CoQ10  μπορεί να βοηθήσει τα μιτοχόνδρια σας  να κάνουν πιο καθαρές και  πιο  αποτελεσματικές καύσεις.
Αυτό μειώνει την ποσότητα του οξειδωτικού στρες και των ζημιών στα μιτοχόνδρια, βοηθώντας τα να επιβραδύνουν τις  παθολογικές διεργασίες γήρανσης.
Η μείωση της μιτοχονδριακής  βλάβης  και η αύξηση της απόδοσης με τα συμπληρώματα CoQ10 είναι πλέον  γνωστές για την υποστήριξη της καρδιαγγειακής λειτουργίας.
Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τώρα ότι το CoQ10 συμβάλλει στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σαν  αποτέλεσμα   της αύξησης της λειτουργίας των μιτοχονδρίων στη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου, των αμυντικών μηχανισμών του πνεύμονα, και των διαταραχών που σχετίζονται με την κακή ρύθμιση της γλυκόζης αίματος και του μεταβολικού συνδρόμου.
Το σύνολο  της υγείας του σώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο τη διατήρηση της ακεραιότητας των μιτοχονδρίων.
Το CoQ10 αντιπροσωπεύει έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη βελτιστοποίηση της μιτοχονδριακής παραγωγής,  διατηρώντας τα επίπεδα του συνένζυμου  Q10 στο αίμα σε νεανικά  επίπεδα.
Αν έχετε απορίες σχετικά με το επιστημονικό περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, παρακαλούμε να καλέσετε έναν ® Σύμβουλο για Θέματα Υγείας στο 1-866-864-3027.
ΠΗΓΗ
Επιμέλεια μετάφρασης
Ευαγγέλου Μαριάννα
βιοχημικός Μsc
References
1. Quiles JL, Ochoa JJ, Huertas JR, Mataix J. Coenzyme Q supplementation protects from age-related DNA double-strand breaks and increases lifespan in rats fed on a PUFA-rich diet. Exp Gerontol. 2004 Feb;39(2):189-94.
2. Littarru GP, Tiano L. Clinical aspects of coenzyme  Q10: an update. Nutrition. 2010 Mar;26(3):250-4.
3. Villalba JM, Parrado C, Santos-Gonzalez M, Alcain FJ. Therapeutic use of coenzyme Q10 and coenzyme Q10-related compounds and formulations. Expert Opin Investig Drugs. 2010 Apr;19(4):535-54.
4. Lenaz G, D’Aurelio M, Merlo Pich M, et al. Mitochondrial bioenergetics in aging. Biochim Biophys Acta. 2000 Aug 15;1459(2-3):397-404.
5. Lass A, Agarwal S, Sohal RS. Mitochondrial ubiquinone homologues, superoxide radical generation, and longevity in different mammalian species. J Biol Chem. 1997 Aug 1;272(31):19199-204.
6. Kidd PM. Neurodegeneration from mitochondrial insufficiency: nutrients, stem cells, growth factors, and prospects for brain rebuilding using integrative management. Altern Med Rev. 2005 Dec;10(4):268-93.
7. Ishii N, Senoo-Matsuda N, Miyake K, et al. Coenzyme Q10 can prolong C. elegans lifespan by lowering oxidative stress. Mech Ageing Dev. 2004 Jan;125(1):41-6.
8. Takahashi M, Ogawara M, Shimizu T, Shirasawa T. Restoration of the behavioral rates and lifespan in clk-1 mutant nematodes in response to exogenous coenzyme Q(10). Exp Gerontol. 2012 Mar;47(3):276-9.
9. Available at: http://www.cdc.gov/nchs/fastats/lifexpec.htm. Accessed September 14, 2012.
10. Yan J, Fujii K, Yao J, et al. Reduced coenzyme Q10 supplementation decelerates senescence in SAMP1 mice. Exp Gerontol. 2006 Feb;41(2):130-40.
11. Schmelzer C, Kohl C, Rimbach G, Doring F. The reduced form of coenzyme Q10 decreases the expression of lipopolysaccharide-sensitive genes in human THP-1 cells. J Med Food. 2011 Apr;14(4):391-7.
12. Santos-Gonzalez M, Gomez Diaz C, Navas P, Villalba JM. Modifications of plasma proteome in long-lived rats fed on a coenzyme Q10-supplemented diet. Exp Gerontol. 2007 Aug;42(8):798-806.
13. Lee BJ, Huang YC, Chen SJ, Lin PT. Effects of coenzyme Q10 supplementation on inflammatory markers (high-sensitivity C-reactive protein, interleukin-6, and homocysteine) in patients with coronary artery disease. Nutrition. 2012 Jul;28(7-8):767-72.
14. Beal MF. Mitochondrial dysfunction and oxidative damage in Alzheimer’s and Parkinson’s diseases and coenzyme Q10 as a potential treatment. J Bioenerg Biomembr. 2004 Aug;36(4):381-6.
15. Spindler M, Beal MF, Henchcliffe C. Coenzyme Q10 effects in neurodegenerative disease. Neuropsychiatr Dis Treat.2009;5:597-610.
16. Young AJ, Johnson S, Steffens DC, Doraiswamy PM. Coenzyme Q10: a review of its promise as a neuroprotectant.CNS Spectr. 2007 Jan;12(1):62-8.
17. Chaturvedi RK, Beal MF. Mitochondrial approaches for neuroprotection. Ann N Y Acad Sci. 2008 Dec;1147:395-412.
18. Orsucci D, Mancuso M, Ienco EC, LoGerfo A, Siciliano G. Targeting mitochondrial dysfunction and neurodegeneration by means of coenzyme Q10 and its analogues. Curr Med Chem. 2011;18(26):4053-64.
19. Wollen KA. Alzheimer’s disease: the pros and cons of pharmaceutical, nutritional, botanical, and stimulatory therapies, with a discussion of treatment strategies from the perspective of patients and practitioners. Altern Med Rev.2010 Sep;15(3):223-44.
20. Available at: http://www.nia.nih.gov/alzheimers/topics/alzheimers-basics. Accessed September 14, 2012.
21. Hyun DH, Mughal MR, Yang H, et al. The plasma membrane redox system is impaired by amyloid beta-peptide and in the hippocampus and cerebral cortex of 3xTgAD mice. Exp Neurol. 2010 Oct;225(2):423-9.
22. Wadsworth TL, Bishop JA, PappuAS, Woltjer RL, Quinn JF. Evaluation of coenzyme Q as an antioxidant strategy for Alzheimer’s disease. J Alzheimers Dis. 2008 Jun;14(2):225-34.
23. Choi H, Park HH, Koh SH, et al. Coenzyme Q10 protects against amyloid beta-induced neuronal cell death by inhibiting oxidative stress and activating the P13K pathway. Neurotoxicology. 2012 Jan;33(1):85-90.
24. Ono K, Hasegawa K, Naiki H, Yamada M. Preformed beta-amyloid fibrils are destabilized by coenzyme Q10 in vitro.Biochem Biophys Res Commun. 2005 Apr 29;330(1):111-6.
25. Moreira PI, SantosMS, Sena C, Nunes E, Seica R, Oliveira CR. CoQ10 therapy attenuates amyloid beta-peptide toxicity in brain mitochondria isolated from aged diabetic rats. Exp Neurol. 2005 Nov;196(1):112-9.
26. Yang X, Yang Y, Li G, Wang J, Yang ES. Coenzyme Q10 attenuates beta-amyloid pathology in the aged transgenic mice with Alzheimer presenilin 1 mutation. J Mol Neurosci. 2008 Feb;34(2):165-71.
27. Yang X, Dai G, Li G, Yang ES. Coenzyme Q10 reduces beta-amyloid plaque in an APP/PS1 transgenic mouse model of Alzheimer’s disease. J Mol Neurosci. 2010 May;41(1):110-3.
28. Dumont M, Kipiani K, Yu F, et al. Coenzyme Q10 decreases amyloid pathology and improves behavior in a transgenic mouse model of Alzheimer’s disease. J Alzheimers Dis. 2011;27(1):211-23.
29. McDonald SR, Sohal RS, Forster MJ. Concurrent administration of coenzyme Q10 and alpha-tocopherol improves learning in aged mice. Free Radic Biol Med. 2005 Mar 15;38(6):729-36.
30. Isobe C, Abe T, Terayama Y. Increase in the oxidized/total coenzyme Q-10 ratio in the cerebrospinal fluid of Alzheimer’s disease patients. Dement Geriatr Cogn Disord. 2009;28(5):449-54.
31. Chao J, Leung Y, Wang M, Chang RC. Nutraceuticals and their preventive or potential therapeutic value in Parkinson’s disease. Nutr Rev. 2012 Jul;70(7):373-86.
32. Muller T, Buttner T, Gholipour AF, Kuhn W. Coenzyme Q10 supplementation provides mild symptomatic benefit in patients with Parkinson’s disease. Neurosci Lett. 2003 May 8;341(3):201-4.
33. Kones R. Parkinson’s disease: mitochondrial molecular pathology, inflammation, statins, and therapeutic neuroprotective nutrition. Nutr Clin Pract. 2010 Aug;25(4):371-89.
34. Sutachan JJ, Casas Z, Albarracin SL, et al. Cellular and molecular mechanisms of antioxidants in Parkinson’s disease. Nutr Neurosci. 2012 May;15(3):120-6.
35. Binukumar BK, Gupta N, Bal A, Gill KD. Protection of dichlorvos induced oxidative stress and nigrostriatal neuronal death by chronic coenzyme Q10 pretreatment. Toxicol Appl Pharmacol. 2011 Oct 1;256(1):73-82.
36. Shults CW, Flint Beal M, Song D, Fontaine D. Pilot trial of high dosages of coenzyme Q10 in patients with Parkinson’s disease. Exp Neurol. 2004 Aug;188(2):491-4.
37. Shults CW, Oakes D, Kieburtz K, et al. Effects of coenzyme Q10 in early Parkinson disease: evidence of slowing of the functional decline. Arch Neurol. 2002 Oct;59(10):1541-50.
38. Liu J, Wang L, Zhan SY, Xia Y. Coenzyme Q10 for Parkinson’s disease. Cochrane Database Syst Rev. 2011 (12):CD008150.
39. Diamond S, Bigal ME, Silberstein S, Loder E, Reed M, Lipton RB. Patterns of diagnosis and acute and preventive treatment for migraine in the United States: results from the American Migraine Prevalence and Prevention study.Headache. 2007 Mar;47(3):355-63.
40. Tepper SJ. A pivotal moment in 50 years of headache history: the first American Migraine Study. Headache. 2008 May;48(5):730-1; discussion 32.
41. Hershey AD, Powers SW, Vockell AL, et al. Coenzyme Q10 deficiency and response to supplementation in pediatric and adolescent migraine. Headache. 2007 Jan;47(1):73-80.
42. Sandor PS, Di Clemente L, Coppola G, et al. Efficacy of coenzyme Q10 in migraine prophylaxis: a randomized controlled trial. Neurology. 2005 Feb 22;64(4):713-5.
43. Slater SK, Nelson TD, Kabbouche MA, et al. A randomized, double-blinded, placebo-controlled, crossover, add-on study of CoEnzyme Q10 in the prevention of pediatric and adolescent migraine. Cephalalgia. 2011 Jun;31(8):897-905.
44. Pringsheim T, Davenport W, Mackie G, et al. Canadian Headache Society guideline for migraine prophylaxis. Can J Neurol Sci. 2012 Mar;39(2 Suppl 2):S1-59.
45. Maes M, Galecki P, Chang YS, Berk M. A review on the oxidative and nitrosative stress (O&NS) pathways in major depression and their possible contribution to the (neuro)degenerative processes in that illness. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2011 Apr 29;35(3):676-92.
46. Nierenberg AA, Kansky C, Brennan BP, Shelton RC, Perlis R, Iosifescu DV. Mitochondrial modulators for bipolar disorder: A pathophysiologically informed paradigm for new drug development. Aust N Z J Psychiatry. 2012 Jun 18.
47. Imagawa M. Low erythrocyte coenzyme Q10 level in schizophrenic patients. Jpn J Psychiatry Neurol. 1989 Jun;43(2):143-5.
48. Maes M, Mihaylova I, Kubera M, Uytterhoeven M, Vrydags N, Bosmans E. Lower plasma Coenzyme Q10 in depression: a marker for treatment resistance and chronic fatigue in depression and a risk factor to cardiovascular disorder in that illness. Neuro Endocrinol Lett. 2009;30(4):462-9.
49. AndersonGA, Maes M, Berk M. Schizophrenia is primed for an increased expression of depression through activation of immuno-inflammatory, oxidative and nitrosative stress, and tryptophan catabolite pathways. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2012 Aug 22.
50. Leonard B, Maes M. Mechanistic explanations how cell-mediated immune activation, inflammation and oxidative and nitrosative stress pathways and their sequels and concomitants play a role in the pathophysiology of unipolar depression. Neurosci Biobehav Rev. 2012 Feb;36(2):764-85.
51. Forester BP, Zuo CS, Ravichandran C, et al. Coenzyme Q10 effects on creatine kinase activity and mood in geriatric bipolar depression. J Geriatr Psychiatry Neurol. 2012 Mar;25(1):43-50.
52. Moreno-Fernandez AM, Cordero MD, Garrido-Maraver J, et al. Oral treatment with amitriptyline induces coenzyme Q deficiency and oxidative stress in psychiatric patients. J Psychiatr Res. 2012 Mar;46(3):341-5.
53. Available at: http://www.epa.gov/airnow/workshop_teachers/lung_capacity.pdf. Accessed October 8, 2012.
54. Wada H, Hagiwara S, Saitoh E, et al. Increased oxidative stress in patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) as measured by redox status of plasma coenzyme Q10. Pathophysiology. 2006 Feb 21;13(1):29-33.
55. Tanrikulu AC, Abakay A, Evliyaoglu O, Palanci Y. Coenzyme Q10, copper, zinc, and lipid peroxidation levels in serum of patients with chronic obstructive pulmonary disease. Biol Trace Elem Res. 2011 Nov;143(2):659-67.
56. Gazdik F, Gvozdjakova A, Nadvornikova R, et al. Decreased levels of coenzyme Q(10) in patients with bronchial asthma. Allergy. 2002 Sep;57(9):811-4.
57. Gazdik F, Gvozdjakova A, Horvathova M, et al. Levels of coenzyme Q10 in asthmatics. Bratisl Lek Listy. 2002;103(10):353-6.
58. Gvozdjakova A, Kucharska J, Bartkovjakova M, Gazdikova K, Gazdik FE. Coenzyme Q10 supplementation reduces corticosteroids dosage in patients with bronchial asthma. Biofactors. 2005;25(1-4):235-40.
59. Fujimoto S, Kurihara N, Hirata K, Takeda T. Effects of coenzyme Q10 administration on pulmonary function and exercise performance in patients with chronic lung diseases. Clin Investig. 1993;71(8 Suppl):S162-6.
60. Lim SC, Tan HH, GohSK, et al. Oxidative burden in prediabetic and diabetic individuals: evidence from plasma coenzyme Q(10). Diabet Med. 2006 Dec;23(12):1344-9.
61. Kunitomo M, Yamaguchi Y, Kagota S, Otsubo K. Beneficial effect of coenzyme Q10 on increased oxidative and nitrative stress and inflammation and individual metabolic components developing in a rat model of metabolic syndrome. J Pharmacol Sci. 2008 Jun;107(2):128-37.
62. El-ghoroury EA, Raslan HM, Badawy EA, et al. Malondialdehyde and coenzyme Q10 in platelets and serum in type 2 diabetes mellitus: correlation with glycemic control. Blood Coagul Fibrinolysis. 2009 Jun;20(4):248-51.

63. Gvozdjakova A, Kucharska J, Tkacov M, Singh RB, Hlavata A. Ratio of lipid parameters to coenzyme Q10 could be used as biomarker of the development of early complications of obesity in children. Bratisl Lek Listy. 2012;113(1):21-5.

Lina Buchanan


Read more »